Mai multe state, printre care SUA, China și Marea Britanie se grăbesc să își evacueze cetățenii și diplomații din Sudan, unde se duc lupte între armata națională și gruparea paramilitară a Forțelor de Sprijin Rapid.
Ministerul Român de Externe a ridicat nivelul de alertă pentru Sudan la 8/9 – „Manifestați atenție deosebită” și recomandă cu fermitate evitarea călătoriilor în această țară.
„Având în vedere recentele confruntări armate violente de pe teritoriul Sudanului între armata națională și gruparea paramilitară a Forțelor de Sprijin Rapid (Rapid Suport Forces – RSF), care sunt în plină desfășurare în orașele Khartoum, Merowe, Port Sudan, Kosti, Damazin, Gadarif, Kassala, Nyala și care au ca rezultat distrugeri ale infrastructurii locale și pierderi de vieți omenești și, ca urmare a închiderii aeroportului internațional din Khartoum, Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă și recomandă cu fermitate evitarea tuturor deplasărilor în Sudan, iar cetățenilor români care se află pe teritoriul țării, să manifeste atenție deosebită și, dacă este posibil, părăsirea țării”, a transmis MAE.
Potrivit Ministerului de Externe, în Sudan, s-au stabilit cca 40 de cetăţeni români, de regulă românce căsătorite cu cetăţeni sudanezi, în perioada studiilor acestora în România. Se adaugă românii aflaţi temporar la muncă în Sudan.
Ambasada României la Khartoum este temporar închisă, iar activitatea consulară este transferată temporar la Ambasada României la Addis Abeba, mai precizează MAE.
Ce trebuie să știe românii aflați în Sudan
Cetățenii români care se află deja pe teritoriul acestei țări sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la Addis Abeba și să-și anunțe prezența în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.
Românii aflați ăn Sudan pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasaeia României la Addis Abeba: +251 116 622 675 (Call Center București) sau +251 935 350 059 (Telefon urgență).
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://addisabeba.mae.ro, http://khartoum.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.
Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilitățile de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.