Ceaiul poate fi considerat drept cea mai populara bautura de pe glob, consumata mai mult decat Coca-Cola, fata de care este indiscutabil mai sanatoasa. Ceaiul verde sau negru este un stimulent usor pentru cei care sufera de oboseala si epuizare, iar, avantajul, este ca nu ingrasa chiar daca e baut in cantitati mari.
La ceai se folosesc, de regula, frunzele. Ca si elemente, acesta contine teina – cunoscuta ca si cafeina din ceai – tanin din frunza uscata, vitamine E si K (ceaiul negru), mici cantitati de vitamina B, 300 mg. de vitamina C la kg de frunze proaspete, saruri minerale. Mai are compusi de fenol, care pot intari peretii capilarelor sangvine.
Continutul de cafeina din ceai este aproape jumatate fata de cel din cafea, de unde si recomandarile sa fie utilizat in cazurile de oboseala generala si intelectuala, fiind un tonic sanatos. Ceaiul nu contine protide, glucide si lipide.
Taninul – substanta astringenta – prezent mai ales in ceaiurile negre, poate ajuta la tratarea infectiilor stomacale, insa trebuie tinut cont de faptul ca poate fi iritant pentru persoanele bolnave de ulcer.
Beneficiul cel mai mare, dovedit de studiile recente, arata ca indeosebi ceaiul verde ajuta la prevenirea afectiunilor cardiace si a anumitor forme de cancer, acesta avand efecte antioxidante si anticancerigene.
Proprietatile ceaiului:
– tonic general si cerebral
– vasodilatator
– inlesneste digestia
– astringent
Indicatii ceai:
– oboseala generala si intelectuala
– previne ateroscleroza
– diaree
Contraindicatii ceai:
– iritant pentru bolnavii de ulcer
risc de anemie in cazul unui consum mare, mai ales de ceai negru
Sursa: A.S.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult