![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Ziua de 9 septembrie este una speciala pentru credinciosii ortodocsi din nord-vestul tarii. Este ziua in care Inalt Prea Sfintitul Justinian Chira implineste 40 de ani de cand a fost hirotonit Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, moment care a schimbat viata monahala a Maramuresului si a judetelor din aceasta regiune a tarii. La ceas de sarbatoare, alaturi de inaltul prelat al Bisericii Ortodoxe au fost atat preotii si credinciosii, cat si reprezentantii autoritatii locale si judetene, care i-au multumit pentru intreg aportul la viata comunitatii.
Au trecut nu mai putin de 40 de ani de cand IPS Justinian Chira, in urma votului Sfantului Sinod, era hirotonit intru Episcop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Pe parcursul acestor patru decenii a purtat cu mandrie straiele episcopale, fiind cel care a schimbat destinele a mii de credinciosi, punand bazele catorva zeci de biserici. Cu blandete si iubire, IPS Justinian a povestit, astazi, cum in urma cu patru decenii pasea, cu emotie, in catedrala episcopala din Cluj-Napoca. El a marturisit ca desi au trecut atatia ani de la hirotonisirea sa, emotia nu a disparut.
„M-a intrebat un preot tanar cum mi se pare la 40 de ani? Mi se par foarte scurti, tare scurti. Dar asta e asa, un fel de a spune, pentru ca totusi, in acesti 40 de ani, va marturisesc ca au fost 40 de ani foarte grei. Pentru ca eram ocupati de armata hortista si eram in timpurile alea si de atunci, din ‘40, Ardealul a suferit foarte mult. Au venit stapaniri dupa stapaniri, a venit stapanirea de la Budapesta, a venit alta stapanire de la Moscova, care de care mai fioroasa pentru poporul roman. Le-m trait pe toate “, spune IPS Justinian.
Alaturi i-au stat astazi oamenii dragi si cei care au vrut sa-i multumeasca pentru toata truda si activitatea sa, pentru faptul ca a facut ca Episcopia Maramuresului si Satmarului sa devina un centru al credintei. Prea Fericitul Patriarh Daniel, patriarhul Romaniei, a transmis cu aceasta ocazie o scrisoare de mumtumire.
„Vreme de 17 ani a desfasurat o bogata activitate pastoral-misionara si social-culturala, insa din cei 40 de ani de slujire arhiereasca, impliniti astazi, cei mai cunoscuti tuturor sunt anii de neobosita si intensa lucrare misionara dedicati renasterii si innoirii Episcopiei Maramuresului si Satmarului, veche nazuinta a credinciosilor maramureseni si satmareni. Cu multa intelepciune si ravna duhovniceasca, ca un foc care arde si care nu se poate conteni, IPS parinte Arhiepiscop Justinian a rectitorit Episcopia Maramuresului si Satmarului, pe care o pastoreste si astazi. A pus piatra de temelie pentru mai mult de 80 de biserici noi si pentru catedrala episcopala din Baia Mare, a infiintat peste 20 de manastriri, trei protopopiate noi: Viseu Chioar si Oas, a sfintit sute de biserici si a rostit mii de cuvantari si predici“, a transmis Preafericitul Patriarh.
Prea Sfintitul Justin Sigheteanul a fost cel care a tinut slujba de astazi, fiind si cel care a spus ca intreaga avutie materiala si culturala i se datoreaza in special celui care astazi a implinit 40 de ani de activitate arhiereasca. „Chemarea de atunci si implinirea de acum arata lucrarea lui Dumnezeu in viata Inalt Prea Sfintitului Justinian si a bisericii noastre din nord-vestul Romaniei. Roadele care le vedem, rodirile binecuvantate izvorate din multa osteneala din multa rabdare si din multa slujire au adus aceasta mare binecuvantare si mult spor si ajutor sfant de la Dumnezeu, atat pentru ostenitorii din centru eparhial, cat si pentru preoti, pentru monahi, pentru slujitorii scolilor teologice si pentru poporul cel drept credincios“, a spus PS Justin.
Cu smerenie si respect, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a tinut sa-i transmita un mesaj de multumire Inalt Prea Sfintitului Justinian. „Astazi este un moment special, un moment in care noi baimarenii, maramuresenii, transilvanenii aducem toata recunostinta noastra Inalt Prea Sfintiei Sale, cel care pentru Maramures a adus lumina intr-o perioada in care inturnericul era cel care predomina. A adus multa lume pe drumul cel bun, ne-a aratat calea spre ceea ce insemamna sfintenie si lucrul acesta l-a facut cu toata dragostea, cu toata aplecarea, pentru maramureseni, pentru oameni in general. Faptul ca Maramuresul are un Arhiepiscop asa cum este Inaltul Iustinian este o binecuvantare, pentru ca sunt putin oameni cu atatat har, cu atata daruire, cu atat dragoste. Maramuresenii, satmarenii, transilvanenii il iubesc, ii acorda toata recunostinta si toata multumirea pentru truda pe care a depus-o de-a lungul multor ani, inclusiv de-a lungul celor 40 de ani de cand este episcop si lucrul acesta spre binele comunitatii noastre. Pentru noi toti, Inalt Prea Sfintitul este cu adevarat un voievod al Maramuresului, dar un voievod care are alaturi de el o armata de oameni, preoti sau simpli locuitori ai Maramuresului, care au credinta si au dorinta de a duce mai departe ceea ce inseamna traditia noastra, inclusiv in ceea ce inseamna credinta, in ceea ce inseamna Biserica Ortodoxa, in ceea ce inseamna pentru noi fibra autentica nationala. Inalt Preasfintia Sa ne invata ce inseamna blandetea, ne invata ce inseamna toleranta, ascultarea, iubirea fata de semeni, ne invata de fiecare data ce inseamna sa fi un bun crestin, sa il iubesti pe Dumnezeu si sa il iubesti pe cel de langa tine. Ii multumim pentru fiecare cuvant pe care ni l-a daruit, ii multumim pentru fiecare gand pe care l-a avut pentru noi, pentru fiecare rugaciune pe care a spus-o pentru maramureseni si pentru romani “, a aratat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Sursa: Cosmin Carp