Romania a fost din nou condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in cauza Rosioru impotriva Romaniei, pentru violarea de catre Politie a dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante.
CEDO s-a pronuntat in cauza Rosioru impotriva Romaniei si a constatat violarea dreptului de a nu fi suspus torturii, tratamentelor inumane sau degradante (articolul 3 din Conventia europeana), atat sub aspect material cat si procedural, potrivit unui comunicat transmis, marti, de APADOR – CH.
„In ianuarie 2000, reclamantul a fost victima agresiunii din partea unor politisti din subunitatea de interventie rapida, in timp ce se afla intr-un bar. La vederea unui grup de sase – sapte politisti «mascati» a intrebat in gluma: «ce-i cu teroristii astia aici?». Drept raspuns, acestia l-au trantit pe jos, i-au pus catusele si l-au lovit in mod salbatic cu bastoanele si picioarele, apoi l-au urcat in duba si l-au dus la politie, fiind lovit in continuare pe tot traseul. Din cauza acestui tratament reclamantul a fost internat cu diagnosticul «traumatism toraco-abdominal; echimoze intinse fesa si coapsa stanga; traumatism cranio-facial; contuzii maini bilateral», iar ulterior a fost diagnosticat cu «tulburare depresiva ca urmare a unei agresiuni fizice»”, se precizeaza in comunicat.
In procedura din fata CEDO Guvernul a argumentat ca leziunile de pe corpul reclamantului au caracter accidental si sunt inerente oricarui proces de imobilizare.
Curtea Europeana a apreciat ca aceasta aparare nu este convingatoare si credibila si nu poate sa justifice forta excesiva utilizata de politisti. In concluzie, a constatat ca reclamantul a fost supus unui tratament degradant si inuman de catre agentii statului.
Curtea Europeana a constatat si incalcarea articolului 3 din Conventia europeana, sub aspect procedural, datorita faptului ca ancheta autoritatilor romane cu privire la tratamentul la care a fost suspus reclamantul a fost ineficienta.
„Cercetarile au durat in total opt ani, dupa care s-au finalizat cu clasare pentru ca a intervenit prescriptia raspunderii penale a politistilor. Reclamantul s-a adresat in doua randuri instantelor nationale impotriva solutiilor de neincepere a urmaririi penale impotriva politistilor, iar acestea i-au dat dreptate, apreciind cercetarile drept incomplete. Cu toate acestea parchetul nu a remediat deficientele anchetei”, se mai arata in comunicat.
Reclamantul a fost sustinut in demersurile sale in fata Curtii Europene de APADOR-CH, care reaminteste ca in cazul unor acuzatii de rele tratamente din partea agentilor statului, autoritatile au obligatia de a efectua cu celeritate o ancheta amanuntitã, apta sa duca la tragerea la raspundere a celor vinovati, lipsa acesteia ducand la o stare de impunitate pentru organele de ordine publica, care duce la perpetuarea unor comportamente abuzive si care afecteaza increderea publicului in domnia legii.
„Aceasta stare de fapt a fost constatata repetat de catre Curtea europeana, care numai in anul 2011 a condamnat Romania in 12 cazuri pentru incalcarea articolului 3 sub aspect material si/sau procedural”, precizeaza APADOR-CH.
Sursa: Mediafax