Selectionerul Victor Piturca a ales 23 de jucatori (maxim posibil) pentru turneul final al Campionatului European din Austria si Elvetia. Va facem o scurta prezentare a acestora.
Turneul final EURO 2008 se va disputa in perioada 7-29 iunie, in Austria si Elvetia. Romania face part din Grupa C, acolo unde va intalni, in ordine, Franta (19.00), pe 9 iunie la Zurich, Italia pe 13 iunie, tot la Zurich (19.00), iar pe 17 iunie Olanda la Berna (21.45). Trei meciuri foarte tari, cu campioana mondiala (Italia), vicecampioana Franta si una dintre favoritele eterne, Olanda.
1. Bogdan Lobont (Dinamo Bucuresti), nascut pe 18 ianuarie 1978 (1,84 m/78 kg); 63 selectii, 0 goluri marcate
Lobont si-a inceput cariera la Corvinul Hunedoara, iar in 1997 s-a transferat la Rapid, unde a evoluat timp de trei sezoane, inainte de a se transfera la Ajax Amsterdam. Au urmat cinci ani la ”lancieri”, cu o escala la Dinamo, in 2002-2003, dupa care a jucat la Fiorentina (206-2007). A revenit apoi la Dinamo. Lobont are in palmares cinci titluri de campion, unul cu Rapid, cate doua cu Ajax si Dinamo.
Probabil va pleca in aceasta vara de la Dinamo, avand mai multe oferte din Italia, de la Lazio, Sampdoria si Catania. Antrenorul Walter Zenga a declarat ca si-l doreste pe Lobont foarte mult la Catania.
12. Marius Popa (Poli Timisoara), nascut pe 31 iulie 1978 (1,83 m/81 kg); 2 selectii, 0 goluri marcate.
Popa a fost chemat de 12 ori la nationala, dar n-a apucat sa joaca decat in doua randuri, in acest an, cu Rusia si Muntenegru. A inceput la FC Bihor, dupa care a plecat la FC National, iar la inceputul lui 2007 s-a transferat la Timisoara.
A avut in general evolutii bune in campionat, dar in ultima parte a intrecerii interne a fost lasat pe dinafara de antrenorul Dusan Uhrin, care l-a preferat pe mai tanarul Pantilimon. Cum Timisoara si-a adus un portar din Portugalia intre timp, e posibil ca Popa sa fie nevoit sa-si caute alta echipa.
23. Eduard Stancioiu (CFR Cluj), nascut pe 3 martie 1981 (1,83 m/75 kg); 1 selectie, 0 goluri marcate.
A venit la lot imediat dupa accidentare lui Dani Coman si a bifat o prima prezenta in meciul cu Muntenegru. El s-a lansat in fotbal la Sportul Studentesc, iar din 2006 s-a dus la CFR Cluj, cu care a castigat anul acesta titlul si Cupa. Stancioiu a avut un sezon ciudat la Cluj. A inceput bine, apoi in iarna a fost adus Hirschfeld si Edi parea a fi abia a treia optiune, dar finalul de sezon la gasit intre buturi si la gasit chiar in forma foarte buna.
2. Cosmin Contra (Getafe), nascut pe 15 decembrie 1975 (1,80 m/74 kg); 63 selectii, 7 goluri.
Contra a inceput fotbalul la Timisoara, dupa care a ajuns la Dinamo, in 1996. Dupa trei ani si jumatate s-a dus la Alaves, in Spania, echipa cu care a jucat finala Cupei UEFA in 2001. Apoi a plecat la AC Milan, dar a avut un conflict cu Davids si a fost dat afara. A mai jucat la Atletico Madrid, West Bromwich Albion si Poli Timisoara, iar din 2005 s-a transferat la Getafe. La echipa spaniola a avut un sezon bunicel, reusind sa se salveze de la retrogradare si sa ajunga pana in sferturile de finala ale Cupei UEFA, unde Getafe a fost eliminata dramatic de Bayern Munchen. In dubla cu Bayern, Contra a marcat doua goluri foarte frumoase.
13. Cristian Sapunaru (Rapid), nascut pe 5 aprilie 1984 (1,87 m/81 kg); 1 selectie, 0 goluri.
A debutat la nationala cu Muntenegru. A inceput la FC National, iar din 2006 s-a transferat la Rapid. De remarcat ca initial Sapunaru a fost folosit atacant, dupa care a fost retras in linia de fund (pe vremea cand inca mai evolua la echipa din Cotroceni). A castigat duelul cu Ogararu pentru postul de fundas dreapta (rezerva lui Contra), ex-stelistul avand foarte putine meciuri jucate in primavara in tricoul celor de la Ajax.
4. Gabriel Tamas(Auxerre), nascut pe 9 noiembrie 1983 (1,88 m/79 kg); 32 selectii, 2 goluri.
Tamas este un globe-trotter, avand mai multe echipe la activ. S-a lansat al Brasov, unde n-a stat prea mult, a plecat la Dinamo, dupa care au urmat mai multe cluburi din Europa: Spartak Moscova, Galatasaray, Celta Vigo, Auxerre. La Spartak a fost in doua randuri, rusii imprumutandu-l de doua ori, inaintea transferului la Auxerre. N-a avut un sezon tocmai stralucit in Hexagon, asta si datorita unor probleme de sanatate, dar si a faptului ca a fost jucat mai multe meciuri pe postul de fundas dreapta.
15. Dorin Goian (Steaua), nascut pe 12 decembrie 1980 (1,94 m/83 kg); 19 selectii, 3 goluri.
A inceput fotbalul la Suceava, apoi s-a dus pentru putin timp la Gloria Buzau. A mai trecut pe la Ceahlaul, FC Bacau, iar din 2004 este la Steaua, unde a castigat doua titluri si o Supercupa. E posibil ca aceasta sa fie ultimul sezon al lui Goian la Steaua, deoarece fundasul militarilor si-a exprimat de mai multe ori dorinta sa plece in strainatate.
17.Cosmin Moti (Dinamo), nascut 3 decembrie 1984 (1,83 m/74 kg); 2 selectii, 0 goluri.
S-a format la Universitatea Craiova si s-a transferat la Dinamo in 2005, dupa o gramada de povesti cu iz de scandal. Are un titlu castigat cu Dinamo. E posibil ca fundasul dinamovist sa plece din Groapa in aceasta vara, deoarece se spune ca ar avea oferte de la o echipa din Germania si de la actuala echipa a lui Adi Mutu, Fiorentina. La fel de adevarat este ca si conducerea clubului dinamovist n-ar vrea sa-i dea drumul sa plece.
16. Sorin Ghionea (Steaua), nascut pe 11 mai 1979 (1,87 m/82 kg); 10 selectii, 1 gol.
A jucat la Galati, de unde a venit la Steaua in 2002, dar a fost imprumutat din nou la Otelul, unde a stat numai un sezon. De atunci joaca la Steaua, cu care a cucerit doua titluri si o Supercupa. In acest sezon a avut mai multe probleme de sanatate. In tur nu a jucat deloc pentru Steaua, iar revenirea in prim-plan a aparut doar pe finalul sezonului. Ghionea a evoluat in partea a doua a meciului cu Muntenegru, cand a si reusit sa inscrie un gol cu capul. Piturca se gandeste foarte mult sa-l foloseasca pe Sorin titular in meciul contra Frantei. Si Ghionea este urmarit de emisari de la alte echipe, singura „poveste” venind insa doar din zona Fiorentinei, care ar dori sa-i ia la pachet pe Dorin Goian si pe Ghionea.
22. Stefan Radu (Lazio Roma), nascut pe 22 octombrie 1986 (1,78 m/70 kg); 8 selectii, 0 goluri.
A fost crescut la Dinamo, iar in iarna a fost imprumutat la Lazio, echipa care doreste sa-l cumpere. Are in palmares un titlu cu Dinamo.
Prezenta lui in viitor la echipa laziala a fost pusa de cateva ori sub semnul intrebarii, dar conducatorii clubului Lazio au afirmat ca doresc sa-l cumpere definitiv pe fundasul roman. Este important pentru ei, mai ales ca Radu va implini abia in luna octombrie 22 de ani. Ori daca ne gandim si la perspectiva…
3. Razvan Rat (Sahtior Donetk), nascut pe 26 mai 1981 (1,78 m/72 kg); 47 selectii, 1 gol.
Unul din oamenii de baza ai Nationalei, s-a consacrat la Rapid, unde a jucat pana in 2003 (o vreme si la FCM Bacau). S-a transferat la Sahtior. Are in palmares doua titluri cu Rapid si trei cu Sahtior.
A avut un sezon foarte bun la Sahtior, unde a reusit sa castige si cupa si campionatul, plus ca echipa antrenata de Mircea Lucescu a avut o comportare onorabila si in cupele europene. Acest lucru a adus o marire de contract, dar a atras si privirile altor echipe de pe continent. Se vorbeste tot mai des ca Rat se va transfera in aceasta vara la o echipa din Anglia. Oricum, jucatorul isi doreste sa paraseasca pe Sahtior, acolo unde evolueaza de cinci ani.
6. Mirel Radoi (Steaua), nascut pe 22 martie 1981 (1,77 m/77 kg); 43 selectii, 1 gol.
A inceput la Extensiv Craiova, iar din 2000 s-a transferat la Steaua. Are trei titluri nationale in palmares.
Mirel a avut un sezon reusit numai pe jumatate. O accidentare l-a facut sa piarda jocurile din toamna anului trecut, inclusiv cele ale Stelei din Liga Campionilor, revenind abia in timpul pregatirilor de iarna. Returul a fost mult mai bun pentru el, dar a avut din nou probleme de sanatate. Piturca doreste sa-l foloseasca pe Radoi la mijlocul terenului, alaturi de Chivu, dar este constient ca Mirel nu va putea face fata ritmului impus de galonatele echipe cu care vom juca la EURO. Radoi a declarat in aceasta primavara ca s-ar duce in strainatate, dar patronul Stelei nu este de acord.
5. Cristian Chivu (Inter Milano), nascut pe 26 octombrie 1980 (1,83 m/74 kg); 59 selectii, 3 goluri.
Capitanul nationalei a debutat la CSM Resita, dupa care a mers la Craiova, iar apoi la Ajax Amsterdam. Dupa patru ani si un titlu cu Ajax a plecat la Roma, iar de un an joaca la Inter, cu care a mai castigat un titlu. Este unul dintre jucatorii determinanti pentru Nationala Romaniei, dar va fi foarte important sa nu aiba probleme de sanatate. Oricum, se pare ca dupa Europene se va opera la umarul care i-a facut atatea probleme.
11. Razvan Cocis (Lokomotiv Moscova), nascut pe 19 februarie 1983 (1,81 m/74 kg); 21 selectii, 1 gol.
A inceput la „U” Cluj, de unde a plecat la Sheriff Tiraspol (trei titluri), iar apoi s-a dus la Lokomotiv. Cand a plecat de la Cluj era dorit de mai multe cluburi din campionatul intern, dar niciunul nu a vrut sa dea banii ceruti de clujeni (si nu era deloc o suma mare). Afacerea au facut insa cei de la Tiraspol, care l-au vandut apoi pe mijlocasul roman pentru 3 milioane de euro la Lokomotiv. Cocis este un jucator bun, care nu iese foarte mult in evidenta, dar care munceste foarte mult pe teren, motiv pentru care si este unul dintre cei carora Piturca le acorda foarte multa incredere.
8. Paul Codrea (Siena), nascut pe 4 aprilie 1981 (1,74 m/69 kg); 33 selectii, 1 gol.
A inceput la Timisoara, dupa care s-a dus la Dinamo. A mai trecut pe la FC Arges, iar din 2001 joaca in Italia: Genoa, Palermo, Perugia, Torino, Palermo din nou, iar din 2006 la Siena.
Codrea a crescut in fiecare sezon, ajungand acum unul dintre oamenii de baza de la Siena, cu care a reusit sa evite retrogradarea in acest sezon, cu mai multe etape inainte de final.
19. Adrian Cristea (Dinamo), nascut pe 30 noiembrie 1983 (1,79 m/73 kg), 6 selectii, 0 goluri.
A inceput la Poli Iasi, iar din 2005 este la Dinamo, cu care a castigat un titlu. A fost transferat la Dinamo dupa evolutii foarte bune la Iasi, care au culminat cu un gol inscris Stelei la o victorie a echipei iesene chiar pe Ghencea. La Dinamo a avut un sezon 2006 / 2007 foarte bun, la fel cum s-a descurcat si in turul campionatului recent incheiat. In retur, lucrurile n-au mai mers atat de bine pentru el, dar cu toate acestea ramane un mijlocas de creatie valoros, care poate aduce un plus echipei daca va fi folosit.
16. Banel Nicolita (Steaua), nascut pe 7 ianuarie 1985 (1,75 m/71 kg); 20 selectii, 1 gol.
A inceput fotbalul la Dacia Unirea Braila, dupa care a trecut la Timisoara, iar de trei ani este la Steaua, cu care a castigat doua titluri.
Foarte multa lume il apreciaza pe Banel pentru munca pe care o presteaza in teren, dar la fel de multi sunt si contestatarii sai, care nu cred ca Nicolita poate face fata la un nivel inalt numai cu daruirea in joc. Piturca il considera unul dintre oamenii de baza ai Nationalei. Banel impresioneaza si prin viata sa, el pornind la drum din Faurei, dintr-o casa cu multi copii, in care saracia era evidenta. Acum, el isi ajuta toata familia.
20. Nicolae Dica (Steaua), nascut pe 9 mai 1980 (1,81 m/73 kg); 25 selectii, 8 goluri.
A inceput la FC Arges si din ianuarie 2004 este la Steaua, echipa la care s-a lansat cu adevarat.
Dica este un jucator reprezentativ pentru Steaua, fiind golgeterul echipei in ultimele editii de campionat si in cupele europene. In ultimul sezon n-a mai avut aceleasi evolutii foarte bune, astfel ca o parte a suporterilor Stelei ii doresc un transfer in strainatate. Acelasi lucru si-l doreste si Dica si e posibil ca jucatorul sa plece in aceasta vara.
7. Florentin Petre (TSKA Sofia), nascut pe 15 ianuarie 1976 (1,66 m/61 kg); 50 selectii, 5 goluri.
A jucat foarte multa vreme la Dinamo, iar de doi ani a plecat la TSKA Sofia. Are trei titluri cu Dinamo si unul cu echipa din Sofia. A fost un jucator emblematic pentru Dinamo, unul dintre cei iubiti de suporterii „cainilor”. Si la Sofia s-a descurcat foarte bine in ultimul sezon, castigand titlul si fiind unul dintre golgeterii echipei.
10. Adrian Mutu (Fiorentina), nascut pe 8 ianuarie 1979 (1,80 m/74 kg); 61 selectii, 28 de goluri.
A inceput la FC Arges, dupa care a plecat la Dinamo. N-a stat mult in Bucuresti fiind dorit de Inter Milano, de unde a fost imprumutat la Verona. A plecat apoi la Parma si, de aici, la Chelsea Londra. Dupa scandalul de dopaj a revenit in Italia, la Juventus. Din 2006 este la Fiorentina.
Fara indoiala, Adrian Mutu poate fi starul echipei noastre la acest turneu final. Lumea asteapta foarte multe de la el, dar e foarte clar ca si adversarii vor avea grija sa nu provoace prea multe stricaciuni. Golgeterul Fiorentinei din Serie A poate face un turneul final de exceptie.
18. Marius Niculae (Inverness Caledonian Thistle), nascut pe 16 mai 1981 (1,84 m/74 kg); 30 selectii, 13 goluri.
A debutat la Dinamo. In 2004 a plecat la Sporting Lisabona, unde a jucat excelent, dar o accidentare grava la scos din circuit. A plecat la Standard Liege, apoi la Mainz, pentru a ajunge la Iverness, in Scotia.
Cel mai bun sezon de care a avut parte Marius Niculae a fost cel in care Sporting Lisabona a ajuns in finala Cupei UEFA (pierduta in fata celor de la TSKA Moscova). Atunci, pe fir a intrat AC Milan, echipa care a dorit sa-l aduca pe Marius la Milano. Din pacate, cum spune chiar el, 6 ore au lipsit pentru a fi efectuat acest transfer, Niculae accidentandu-se la un meci din campionat.
21. Daniel Niculae (AJ Auxerre), nascut pe 6 octombrie 1982 (1,85 m/76 kg); 22 selectii, 5 goluri.
A inceput la Rapid, iar din 2006 a plecat la Auxerre. In primul an n-a mers bine deloc, dar in sezonul recent incheiat a devenit unul din oamenii de baza.
Niculae a facut un sezon foarte bun la Rapid inaintea transferului sau in Franta, reusind sa ajunga in sferturile de finala ale Cupei UEFA. Dupa sezonul de acomodare, antrenorul Fernandez a mizat pe dorinta sa de afirmare, iar Niculae l-a rasplatit, reusind 11 goluri pentru Auxerre.
9. Ciprian Marica (VfB Stuttgart), nascut pe 2 octombrie 1985 (1,82 m/72 kg); 24 de selectii, 8 goluri.
A debutat la Dinamo, de unde a fost dus rapid, la 17 ani, la Shatior Donetk. Din vara a plecat la Stuttgart. Ciprian nu s-a remarcat nicaieri prin calitati de golgeter remarcabil, compensand prin munca depusa si prin crearea de culoare pentru coechiperi. Din fericire, la echipa nationala se intelege foarte bine cu Adi Mutu si chiar reuseste sa marcheze. Sa speram ca o va face si la turneul final.
Sursa: Mircea Grumaz
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult