La Borsa s-a desfasurat un simpozion pentru marcarea implinirii a 75 de ani de la declararea masivului Pietrosul Mare ca monument al naturii. Evenimentul a avut loc in anul 1932, cand rezervatia naturala din Muntii Rodnei avea doar 183 de hectare. In prezent, parcul national este cea mai intinsă arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, avand o suprafata de 46.399 ha, din care 3.300 hectare au fost declarate rezervatie a biosferei in anul 1979.
La simpozion au participat specialisti, dar si autoritati, fiecare venind cu propuneri pentru protejarea si punerea in valoare a Parcului National Muntii Rodnei, dar care au precizat ca e nevoie de consecventa si de o buna organizare.
S-a pomenit si despre braconajul salbatic la capra neagra, care s-a inregistrat dupa 2004 si care aproape a adus specia in prag de disparitie. Directorul Administratiei Parcului National Muntii Rodnei, Doina Jauca, a aratat ca exista un program de conservare a zonei.
Biologul parcului, Claudiu Iusan a spus ca e nevoie de intocmirea unei ”liste rosii” cu speciile de plante si animale care trebuie supuse unei protectii speciale pentru a se evita disparitia lor si care ar trebui sa aiba 261 de pozitii.
Titu din ziar:
Protejarea Naturii, azi si in viitor
Revista presei din Baia Mare –3 decembrie. Cotidianul Graiul Maramuresului
Sursa: Augustin Cozmuta