Guvernul își va angaja răspunderea în fața Parlamentului pe OUG 114. După ce am studiat draftul de modificare a OUG 114 am indentificat cel puțin 9 măsuri care vor afecta angajații la stat. Cei mai greu loviți vor fi profesorii, care nu vor mai primi creșterile salariale promise, dar se anulează sau se îngheață și o serie de măsuri care le sporeau veniturile bugetarilor.
Iată cele 9 măsuri pe care le va lua Guvernul:
1. Este anulată creșterea salariilor din Învățământ
OUG 114 prevedea ca de la 1 septembrie 2020, salariile din învățământ să crească anticipat la nivelurile stabilite în grila din Legea salarizării unitare ce urma să fie aplicată în 2022.
Această creștere este parte a unui acord încheiat între Guvern și Sindicate. Deci, înainte de a anula măsura, Guvernul ar fi trebuit să denunțe acordul cu sindicatele.
2. Este redus drastic sporul de 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă.
Până în prezent sporul se acorda bugetarilor și era cuprins între 5 și 15% din salariul de bază. Modificare prevede ca acest spor să fie calculat la nivelul de 25% din salariul minim brut pe economie.
Prin această măsură, Guvernul anulează practic impactul creșterii salariilor bugetarilor prevăzută pentru anul 2020 în Legea salarizării unitare (respectiv 1/4 din diferența care era între nivelul salariilor din 2018 și nivelul din grila care intră în vigoare în 2022).
3. Înghețarea salariilor demnitate publică
Se menține la nivelul din anul 2019. Aceste salarii creșteau odată cu salariul minim, urmând să ajungă la nivelul din 2022, pe baza calendarului propus de PSD pentru creșterea salariului minim.
4. Vor îngheța și salariile raportate la salariile demnitarilor, în principal ale funcționarilor din administrația publică locală și personalul Parlamentului.
5. Înghețarea indemnizației de hrană – la nivelul anului 2019
6. Înghețarea indemnizației de merit – la nivelul anului 2019
7. Interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat
8. Se interzice detașarea de la companiile private la stat
9. Instiuțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională nu mai au obligația să publice date privind salariile, sporurile etc.
Sursă: https://www.money.ro/
Dar cei care au mai multe locuri de munca la stat ?