Anul acesta, la 13 martie, este marcata Ziua mondiala a somnului, prin care se urmareste constientizarea impactului tulburarilor de somn.
Marcata in preajma zilei echinoctiului de primavara, incepand cu 2008, Ziua mondiala a somnului a devenit un eveniment international, care in acest an este axat pe problemele cauzate de insomnie. Evenimentul este o celebrare a somnului, dar si un apel pentru a avea un somn sanatos, care impreuna cu o dieta echilibrata si exercitii fizice adecvate, inseamna sanatate si buna dispozitie.
Ziua mondiala a somnului este coordonata de Asociatia Mondiala a Medicinei Somnului (AMMS), ce are ca scop constientizarea tulburarilor de somn, cu ajutorul unui specialist in domeniu. Cele mai multe tulburari de somn pot fi prevenite sau tratate, dar mai putin de o treime din suferinzi recurg la ajutor profesionist.
Tulburarile de somn constituie o problema globala ce ameninta sanatatea si calitatea vietii pentru 45% din populatia lumii. O mai buna intelegere a conditiilor necesare pentru un somn bun, un tratament adecvat obtinut in urma controalelor la specialistii in domeniu ar conduce la o scadere a efectelor negative prin reducerea tulburarilor de somn.
Asociatia Mondiala a Medicinei Somnului a emis 10 reguli de igiena pentru a avea un somn natural si sanatos. Conditiile de mediu, precum temperatura, zgomotul, lumina, un pat confortabil si dispozitivele electronice pot modifica somnul.
Importanta pentru calitatea somnului este si mentinerea unei respiratii regulate in timpul somnului. Intreruperea frecventa a functiei respiratorii, in perioada de somn, reprezinta o tulburare omniprezenta si comuna numita apnee in somn, care afecteaza 17% dintre barbati si 9% din femeile de varsta mijlocie si peste, la nivel mondial, potrivit AMMS.
Un numar deloc neglijabil din accidentele mortale de pe autostrazi, provocate de adormirea la volan au fost asociate cu tulburari ale somnului, persoanele care sufera de apnee in somn fiind de 6 ori mai expuse riscului de a fi implicate intr-un accident de masina din cauza oboselii.
Tulburarile de somn reprezinta un factor de risc si pentru anumite stari mentale, precum depresia si anxietatea. Imposibilitatea de a obtine un somn de calitate poate reduce capacitatea de concentrare, lipsa de atentie, precum si scaderea capacitatii de munca, in timp ce riscul de accidente crestere. Pornind de la aceste aspecte, aceasta zi reprezinta o oportunitate de a organiza diverse activitati pentru a informa populatia atat asupra riscurilor lipsei somnului, cat si a pasilor ce trebuie facuti pentru a obtine un somn de calitate.
Intre 21-25 martie 2015, se desfasoara cel de-al saselea Congres mondial axat pe medicina somnului organizat la Seul, in Republica Coreea. Potrivit statisticilor, nevoia de somn difera de la o persoana la alta, intre 4 si 11 ore pe noapte. In medie, 10% din populatia lumii este multumita cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore.
Copiii au nevoie, de obicei, de mai mult somn, in timp ce oamenii in varsta se multumesc cu mai putin. Factorii geografici joaca si ei un rol important. Astfel, oamenii care locuiesc la munte dorm un pic mai mult, in timp ce oamenii de la malul marii dorm mai putin.
Sursa: Agerpres