La 10 octombrie, in fiecare an, este marcata Ziua mondiala impotriva pedepsei cu moartea, la apelul Coalitiei mondiale impotriva pedepsei cu moartea. Ziua mondiala impotriva pedepsei cu moartea, aflata la a 13-a editie, este axata pe informarea asupra aplicari pedepsei cu moartea pentru infractiuni legate de droguri, pentru a reduce aplicarea acesteia pedepse. Coalitia mondiala impotriva pedepsei cu moartea recomanda organizarea de evenimente, precum: dezbateri publice si proiectii de filme, expozitii de arta (fotografie, desen, afise) sau spectacole de teatru, demonstratii, pentru a sensibiliza opinia publica cu privire la aplicarea pedepsei cu moartea.
In timp ce la nivel mondial se deruleaza miscari pentru abolirea pedepsei cu moartea, intre anii 1980 — 2000 multe tari au adaugat in sistemul lor juridic pedeapsa cu moartea pentru infractiuni legate de droguri. Infractiunile legate de droguri nu sunt considerate in general ca intrand in categoria celor mai grave crime.
Un numar de 33 de tari si teritorii pastreaza pedeapsa cu moartea pentru infractiuni legate de droguri, din care 13 tari au efectuat o executie pentru infractiuni legate de droguri in ultimii cinci ani, 12 tari pastreaza o pedeapsa obligatorie cu moartea pentru anumite categorii de infractiuni legate de drogurilor, 5 tari sunt abolitioniste in practica, dupa cum se mentioneaza pe www.worldcoalition.org.
Potrivit Coalitiei mondiale impotriva pedepsei cu moartea, 100 de tari au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate infractiunile, 6 tari au abolit pedeapsa cu moartea pentru crime ordinare, 34 de tari sunt abolitioniste in practica, 58 de tari si teritorii sunt adepte ale pastrarii pedepsei cu moartea, 22 de tari au efectuat executii in 2014.
Pedeapsa cu moartea este considerata inumana si inutila. Abolirea pedepsei cu moartea in Europa si pe celelalte continente este un obiectiv comun pentru toate statele membre ale UE. In Romania, pedeapsa cu moartea a fost abolita in 1990.
UE militeaza impotriva pedepsei cu moartea pe langa Organizatia Natiunilor Unite, contribuind la adoptarea celei de a 67-a Rezolutii a Adunarii Generale a ONU privind un moratoriu asupra aplicarii pedepsei capitale. Incurajeaza toate statele sa adere la cel de al doilea Protocol optional la Pactul international cu privire la drepturile civile si politice, care reprezinta principalul instrument international al ONU in favoarea abolirii pedepsei cu moartea.
Sursa: Agerpres