În urma indicațiilor liturgice pentru timpul pandemiei de Covid-19, transmise întregii Biserici de Congregația pentru cultul divin și disciplina sacramentelor, celebrările riturilor Săptămânii Sfinte cu papa Francisc au suferit unele modificări semnificative.
Celebrările liturgice ale Săptămânii Sfinte prezidate de papa Francisc au suferit modificări semnificative în contextul pandemiei de Coronavirus. Spre deosebire de calendarul precedent, de semnalat, printre altele, modificările orarului și locului slujbelor, cea mai evidentă modificare fiind făcută în cazul devoțiunii ”Calea Crucii” din Vinerea Sfântă: nu la Colosseum, în centrul istoric al Romei, ci pe esplanada bazilicii Sfântul Petru.
Potrivit calendarului actualizat, pus la dispoziția publicului de Sala de presă a Sf. Scaun, Oficiul celebrărilor papale menționează că ”în urma situației extraordinare care s-a format din cauza difuzării pandemiei de Covid-19 și ținând cont de dispozițiile emise de Congregația pentru cultul divin și disciplina sacramentelor, prin decrtul din 25 martie 2020, a devenit necesară o actualizare referitoare la apropiatele celebrări liturgice prezidate de papa Francisc, atât în ce privește calendarul, cât și în ce privește modalitățile de participare”.
Oficiul liturgic a comunicat că ”Sfântul Părinte va celebra riturile Săptămânii Sfinte la Altarul Catedrei, în bazilica San Pietro, după următorul calendar și fără participarea poporului”.
Astfel, duminică, 5 aprilie 2020, Duminica Floriilor și a Patimii Domnului, papa Francisc celebrează Sf. Liturghie la ora 11.00, în cadrul căreia se comemorează Intrarea Domnului în Ierusalim. Este și Ziua mondială a tinerilor, marcată anul acesta la nivel local, cu mesajul papei pe tema ”Tinere, îți zic, scoală-te!” (Luca 7,14).
Joi, 9 aprilie a.c., este Joia Sfântă. Papa celebrează la ora 18.00 Sfânta Liturghie a Cinei Domnului. A fost amânată, așadar, Liturghia Crismei, care se celebrează de obicei în cursul dimineții, iar dorința papei de a celebra Sf. Liturghie a Cinei Domnului într-un spațiu de suferință umană – penitenciare, spitale, centre de primire a migranților, etc. – rămâne anul acesta neîmplinită.
Vineri, 10 aprilie a.c., este Vinerea Sfântă. La ora 18.00, papa prezidează Celebrarea Patimii Domnului în bazilica San Pietro, iar la ora 21.00, pontiful conduce devoțiunea Calea Crucii pe esplanada bazilicii San Pietro. Textele meditațiilor, prevăzute inițial pentru amfiteatrul roman Colosseum, rămân neschimbate, fiind vorba de cele pregătite de deținuții unui penitenciar din Padova (Italia).
Sâmbătă, 11 aprilie a.c., papa Francisc prezidează Vigilia pascală a Învierii Domnului la ora 21.00.
În fine, duminică, 12 aprilie a.c., Duminica Învierii Domnului Nostru Isus Cristos, papa prezidează Sfânta Liturghie la ora 11.00. La încheierea Sfintei Liturghii, pontiful acordă Binecuvântarea pascală ”Urbi et Orbi”, însoțită ca întotdeauna de darul indulgenței plenare.
Toate celebrările liturgice ale Săptămânii Sfinte la Vatican se vor desfășura, așadar, în bazilica Sfântul Petru și vor fi transmise în direct pe canalul YouTube Vaticannews, fiind puse, prin Vatican Media, la dispoziția celor care solicită conexiunea în vederea transmisiunilor live la televiziune, radio și social-media.
Păstrând cu fidelitate oferta festivă din anii precedenți, Televiziunea Română transmite în direct de la Vatican Vigilia pascală din noaptea de Paști și, în Duminica Învierii, binecuvântarea ”Urbi et Orbi”.
vaticannews.va