Deocamdata titlul este detinut de orasul Salonta, unde in vara anului 2006 s-a facut un gulas de 5 tone. Titi si Dan si-au propus sa faca unul de 7,5 tone, cat sa ajunga nu doar pentru intreg cartierul, ci pentru toata lumea prezenta la Sarbatoarea Castenelor din Baia Mare pentru ca vor fi peste 22.000 de portii de gulas.
Cu emotie in glas, Constantin Petrutiu si Dan Cordea au anuntat public, in cursul zilei de joi, 24 mai, ca vor sa intre in istorie, secondati de managerul lor Adrian Bogdan si de colegii lor de la Orizont TV, post la care in prezent realizeaza emisiunea ”Pofta buna cu Titi si Dan”. Ei au precizat ca au inregistrat cererea la sediul Guinness World Records TM din Londra, iar aceasta le-a fost acceptata. Astfel a inceput pentru Titi si Dan cea mai mare provocare din viata lor.
Mancarea ciobanilor din pusta
Actualul record mondial a fost stabilit la inceputul lunii iunie 2006 de locuitorii municipiului bihorean Salonta, cu ocazia sarbatoririi a 400 de ani de la intemeierea orasului. Ei au facut atunci 5.045 litri de gulas, cu care au luat locul portughezilor in Cartea Recordurilor.
Recordul mondial in domeniul prepararii gulasului a fost detinut initial de unguri si a fost stabilit in urma cu un deceniu ani. In 2005, portughezii din Altahoyo au batut recordul, care a rezistat doar un an. Baimarenii si-au propus sa nu ii lase pe cei din Salonta sa isi savureze suprematia mondiala un timp prea indelungat, astfel incat au inceput pregatirile pentru giganticul gulas.
Titi a aratat ca istoria mancarii, care este considerata specialitate maghiara, a inceput in pusta. ”Pastorii din pusta se numeau guiasi. Ei obisnuiau sa pregateasca o mancare cu de toate dupa ce taiau cate o vita, iar de aici i s-a tras si numele.”
150 de oameni vor lucra la gulasul gigant
Desfasurarea de forte pentru atingerea obiectivului va fi impresionanta. Circa 150 de persoane vor fi implicate in actiune. Fiecare va avea sarcini precise, pentru ca, potrivit celor doi bucatari, organizarea trebuie sa fie ireprosabila pentru ca, in final, mancarea sa nu fie doar digerabila, ci si foarte buna la gust.
Constantin Petrutiu a recunoscut ca nu va fi o treaba prea usoara oricate gulasuri ar fi pregatit la viata lui. El chiar spera ca lucrurile sa se miste rapid, iar in dupa-amiaza pe la ore 3 sa reuseasca sa serveasca masa pentru ”armata” de cheflii care va fi prezenta la Sarbatoarea Castanelor. Dan Cordea a spus ca desi vor fi 7.500 de litri de gulas cu siguranta acestia nu vor ajunge pentru toti.
Un gulas de 100.000 de euro
Managerul celor doi bucatari, Adrian Bogdan, a declarat ca la un calcul rapid a rezultat ca pregatirea gulasului ar costa in jur de 100.000 de euro. El a precizat ca deja s-au gasit parteneri care sa se implice in proiect, dar a adaugat ca sunt poftiti cu draga inima si altii. El nu crede ca va fi greu sa se gaseasca sponsori pentru ca e vorba de un proiect pe plan mondial.
Adrian Bogdan a spus ca in prezent se executa vasul in care se va face mancare si care va avea dimensiuni impresionante. Ceaunul va avea un diametru de aproximativ trei metri si o inaltime de peste 2 metri. El a mai aratat ca, in paralel, se executa o schela metalica care se va monta in jurul vasului si pe care vor sta bucatarii cata vreme gulasul va fierbe.
Record doborat cu peste 2 tone de cartofi si 1 tona de carne
Titi si Dan vor avea nevoie de forta in brat, mai ales ca vor fi nevoiti sa invarta in mancare cu vasle, nicidecum cu clasicele linguri. ”Vor fi opt persoane la invartit si se va lucra in schimburi, pentru ca altfel nu se poate.” Munca fizica va fi istovitoare, dar bucatarii baimareni sunt pregatiti sa ii faca fata.
In gulasul gigantic vor fi puse peste 2 tone de cartofi, circa o tona de carne, 1 tona de verdeturi, dar mai ales inca un ingredient pe care maestrul Titi nu a dorit sa il dezvaluie, spunand ca este secretul unui gulas dupa care sa iti lingi pana si ultimul deget.
Recordul mondial se va imparti cu 22.000 de persoane
Ajutoarele celor doi trebuie sa se miste rapid pentru ca recordul mondial sa fie doborat, pentru ca intr-o singura zi ei trebuie sa curete cartofii, zarzavaturile, sa portioneze carnea, sa urce toate ingredientele la trei metri inaltime de pamant si apoi sa le arunce in ceaun, de unde isi vor intra in rol maestrii. Ei trebuie sa dea gust mancarii, pentru ca altfel risca sa se faca de ras in fata celor care vor lua parte la tentativa lor de a ajunge in Guiness Book.
Organizatorii intentioneaza sa ofere gratuit cele aproximativ 22.000 de portii de gulas si deja au calculat ca vor avea nevoie de vreo 16.000 de paini, asta ca meniul sa fie complet.
Sursa: Meda Muntean