Profesorul universitar Mircea Coșea, fost ministru și unul dintre cei mai apreciați specialiști sistemici, a acordat un interviu în care trage un semnal de alarmă: există pericolul ca sistemul energetic național să ajungă proprietatea străinilor.
Aceasta datorită intenției anunțate de guvernul PNL încă din prima zi – listarea la bursă a Hidroelectrica și mutarea Transgazului la Secretariatul General al Guvernului, scrie ro.sputnik.md.
”Listarea la bursă este o chestiune foarte greu de realizat, nu se bate din palme, este o pregătire care trebuie făcută pentru a fi eficientă și pentru a avea un scop până la urmă”, spune Coșea, avertizând: ”Pericolul este cumpărarea de către companiile străine”.
Mircea Coșea explică logic – pe bursă oricine poate să vină, sub formă legală și cine are bani și informații cumpără”.
”Există riscul de a disloca din patrimoniul național din sistemul energetic național două elemente foarte importante”, spune Coșea, completând ”ar trebui ca, în mod public, transparent, Guvernul să prezinte concepția în legătură cu proprietatea statului”.
Coșea face o acuzație clară și directă: ”Acesta este un atentat la proprietatea statului, care se face într-o manieră indirectă și fără o explicație ideologică și să ne spună dacă doresc să privatizeze sistemele energetice naționale sau nu. Și dacă da, pentru ce?”.
”Ar trebui făcut chiar un referendum”, consideră Mircea Coșea, pentru că ”este o parte a proprietății statului extrem de importantă și de siguranță națională de top”.
”Nu există nicăieri – în Europa, în Statele Unite sau în altă parte – acest sistem, acolo sunt cu capital majoritar de stat pentru că nu poți cu primul segment al siguranței naționale să-ți permiți să faci așa ceva”, arată marele economist.
Fostul ministru de stat face și o paralelă cu sistemul informatic pe care ”noi nu ne-am permis, și bine s-a făcut, să-l dăm chinezilor, pentru că ar fi fost tot așa, un atentat la siguranța națională, nu știu de ce ar trebui să dăm altora ceea ce este mai important în România pentru siguranța națională, și anume accesul la energie”.
”Să vedem dacă poporul dorește acest lucru, care nu s-a spus până acum, nu s-a spus că se dorește privatizarea cu capital străin a acestor societăți”, spune Coșea, subliniind – ”repet, cu capital străin, pentru că intrând pe bursă, niciun proprietar român nu va putea să negocieze cu marile trusturi internaționale”.
Suspiciunea fostului ministru de stat merge mai departe – ”probabil acest guvern are niște obiective, pentru că nu se știe cât mai trăiește, fiind foarte fragil”.
”Acum se vede exact ce se dorește – se dorește intrarea pe ușa din dos a capitalului străin în elementele vitale ale economiei românești”, spune Mircea Coșea, completând ”după asta va urma gazul, după asta va urma sarea și așa mai departe, dacă se merge pe linia asta”, a prof. univ. dr. Mircea Coșea, pentru cotidianul Național.