Arhivele Nationale ale Romaniei alaturi de prestigioase institutii, precum Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Bucuresti, sunt implicate in organizarea unei serii de evenimente dedicate comemorarii Primului Razboi Mondial.
Reunite sub titlul Centenarul Primului Razboi Mondial in Romania, aceste evenimente culturale readuc in actualitate premisele, evolutia si consecintele unui conflict militar care a modificat radical destinul Europei.
Incepand cu data de 13 mai, Serviciul Judetean Maramures al Arhivelor Nationale va gazdui expozitia documentara itineranta, intitulata Francezi si romani in Marele Razboi, organizata de Ambasada Frantei in Romania. Aceasta expozitie a fost realizata de ECPAD (Etablissement de communication et de production audiovisuelle de la défense) al Ministerului francez al Apararii, Arhivele Nationale ale Romaniei bucurandu-se de statutul de partener.
Expozitia rememoreaza cooperarea franco-romana in plan politic si militar din perioada Primului Razboi Mondial. Documentele prezentate (fotografii, harti etc.) evoca, alaturi de cronologia evenimentelor, marile personalitati care le-au generat: suverani, generali, oameni politici. Ele sunt completate cu documente locale referitoare la vizita pe care a intreprins-o generalul francez Henry Berthelot in Baia Mare, la 30 decembrie 1918 cu scopul „cunoasterii tinuturilor alipite de Romania si romani”.
Menite sa contribuie la promovarea dialogului intercultural, aceste manifestari pun in valoare trecutul comun si, in egala masura, identitatea europeana. Vernisajul expozitiei va avea loc la sediul Serviciului Judetean Maramures al Arhivelor Nationale, in 13 mai, ora 13.00 si va putea fi vizitata in perioada 14-29 mai, intre orele 9.00 si 15.00.
In data de 13 mai, la sediul Serviciului Judetean Maramures al Arhivelor Nationale va avea loc si lansarea Revistei Arhivei Maramuresene, nr. 5/2012, 6/2013, revista editata de Serviciul Judetean Maramures al Arhivelor Nationale, respectiv de Asociatia Arhivistilor „David Prodan” Maramures si publicata cu sprijinul financiar al Municipiului Baia Mare, prin programul de finantare nerambursabila.
Sursa: Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale