Marţi, 29 noiembrie, la Centrul Esperando, a avut loc activitatea de încheiere a proiectului VEDA-Voluntariat-Educație-Dizabilitate-Acțiune.
Cu această ocazie au fost prezentate activitățile și rezultatele proiectului, a fost inaugurată o nouă activitate incluzivă și au avut loc activități sportive, incluzive.
Acest proiect a oferit ocazia tinerilor din comunitate să cunoască mai bine persoanele cu nevoi speciale, să afle că acestea au nevoie să fie privite dincolo de aparențe și acceptate așa cum sunt, că au aptitudini, doar că trebuie sprijinite în a și le valorifica, că sunt oameni speciali și aduc și ei plus valoare comunităților din care fac parte, că e nevoie de contribuția întregii societăți pentru a se integra.
Obiective generale ale proiectului au fost:
• stimularea voluntariatului în rândul tinerilor
• promovarea dialogului intercultural și combaterea rasismului, xenofobiei și intoleranței în rândul tinerilor.
Scopul proiectului a fost cel de combatere a intoleranței și creşterea implicării tinerilor în activitățile de voluntariat în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale.
Astfel că, cele 5 luni de proiect au adus rezultate importante:
• a fost organizată Caravana Dizabilității – “ÎNVĂȚĂM SĂ FIM TOLERANȚI!” care a ajuns în instituții de învățământ din județul Maramureș: Școala Gimnazială ,,Nicolae Iorga,, Baia Mare, Școala Profesională Dumbrăvița, Colegiul Național “Vasile Lucaciu”, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Centrul Universitar Nord din Baia Mare.
• a avut loc o cursă cu obstacole tradiționale care le-a oferit persoanelor cu nevoi speciale oportunitatea de a-și depăși limitele, de a se bucura de compania și susținerea voluntarilor care au luat parte la acest eveniment.
• a fost dotată o nouă sală pentru activități sportive, educative și de relaxare, dedicate tu-turor doritorilor de sport, indiferent de condiția fizică (atât persoane tipice, cât și atipice). Aceasta va oferi posibilitatea tinerilor cu dizabilități să interacționeze și să socializeze cu alți tineri din comunitate, să facă sport împreună și să creeze legături de durată.
„Acest proiect a fost realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș prin finanţarea nerambursabilă din bugetul judeţului a programelor, proiectelor şi acţiunilor în domeniul tineret pe anul 2022”, spune Lavinia Oșan – Specialist PR.