Cenzura, inlaturata odata cu „revolutia portocalie” din 2004, revine treptat la postul ucrainean de televiziune dupa alegerea lui Viktor Ianukovici la presedintie, in februarie, avertizeaza specialistii si jurnalistii.
„Sunt semne de cenzura impusa de autoritati”, a afirmat redactorul-sef al revistei ucrainene Telekritika, Natalia Ligaciova, care analizeaza evolutia pietei media. „Acoperirea (subiectelor) duce lipsa de echilibru (…) Trebuie spuse lucruri bune la adresa puterii sau nu trebuie spus nimic”, a precizat ea.
Ingrijorarea sa este impartasita si de organizatia neguvernamentala internationala Reporters sans frontieres (RSF), care intentioneaza sa trimita in iulie o misiune in aceasta fosta republica sovietica, din cauza „cresterii numarului de cereri ale jurnalistilor pentru a interveni in ajutorul lor”.
„Este un contrast sesizabil in privinta informatiilor pe care le primeam din Ucraina inaintea alegerii lui Viktor Ianukovici„, a explicat responsabilul RSF pentru spatiul fostei Uniuni Sovietice, Elsa Vidal.
Ucraina a asistat in 2004 la o revolta prodemocratica, denumita „revolutia portocalie”, pe fondul careia a ajuns la putere opozantul prooccidental Viktor Iuscenko, in fata lui Ianukovici, atunci candidat al puterii proruse.
In acea perioada, autoritatile incearcau sa-l promoveze pe Ianukovici, pe atunci premier, si sa-l denigreze pe adversarul sau, atitudine care a generat o revolta in televiziuni, ceea ce a contribuit in mare parte la succesul acestei contestari.
In februarie, victoria in alegeri a lui Ianukovici a generat temeri, iar criticile presei nu au intarziat sa apara. In mai, doua posturi de televiziune, 1+1 si STB, au denuntat tentative de cenzura. Ulterior, publicatiile electronice au fost vizate, un oficial din cadrul presedintiei cerand jurnalistilor sa nu difuzeze o inregistrare video in care o coroana de flori cade asupra lui Ianukovici.
In iunie, zeci de jurnalisti ucraineni au purtat tricouri inscriptionate cu mesajul „Opriti cenzura!” in cadrul unei conferinte de presa a presedintelui si un mars impotriva cenzurii a fost organizat la Kiev. „Ne indreptam spre o democratie condusa in stil rusesc”, a constatat Ligaciova.
Ianukovici a recunoscut existenta unor cazuri „singulare” de presiune asupra media. Este un fenomen „temporar” si „inadmisibil”, a subliniat el. Jurnalistii sunt mai putin optimisti. „La noi nu se poate pune puterea intr-o lumina negativa”, marturiteste un colaborator al postului national de televiziune Inter, al carui proprietar a fost numit in martie sef al serviciilor speciale.
In prezent, presiunile nu sunt la fel de brutale precum in 2004, cand posturile de televiziune primeau indicatii scrise privind modalitatea abordarii subiectelor. Insa acum, indicatiile ar fi transmise unor „persoane de incredere”, iar manipularea se face nuantat, sustin jurnalistii.
„Nu difuzam punctul de vedere al opozitiei decat daca este in favoarea puterii„, spre exemplu, ridiculizandu-i pe opozanti, precizeaza un redactor al televiziunii de stat UT-1, sub protectia anonimatului.
Potrivit AFP, un semn ingrijorator este faptul ca principalele posturi nationale tind sa aleaga unghiuri de abordare si secvente similare pentru buletinele lor de stiri. „Acest lucru inseamna ca totul este coordonat dintr-un singur centru„, subliniaza Ligaciova. Jurnalistii ucraineni, care se tem ca isi vor pierde locul de munca intr-o tara aflata in criza, practica astfel autocenzura.
Sursa: Mediafax