Vezi VIDEO
Baia Mare gazduieste, in perioada 11-14 iunie, un eveniment stiintific de amploare. Este vorba despre al saptelea Congres national in domeniul biologiei celulare, la care sunt prezenti si participanti din mediul academic international. Cei prezenti la eveniment au semnalat ca in Romania cercetarea nu are parte de o sustinere financiara din partea statului, insa in ciuda acestui fapt, academicienii spun ca nu renunta si ca in continuare sunt preocupati de acest domeniu atat de vast si de interesant.
Lucrarile celei de-a saptea editii a Congresului National de Biologie Celulara se desfasoara sub inaltul patronaj al Academiei Romane. In acelasi timp in Baia Mare se desfasoara si cea de-a 33-a Sesiune Stiintifica Anuala a Societatii Romane de Biologie Celulara. Organizatorii considera ca e „cel mai important eveniment stiintific al anului in Baia Mare si una din cele mai insemnate manifestari stiintifice din Romania cu participare internationala”.
In programul Congresului s-au inscris peste 100 de comunicari stiinfice, avand ca autori cercetatori din domeniul biologiei celulare din tara, dar si din strainatate, din tari precum: Ungaria, Ucraina, Statele Unite ale Americii si Germania.
„In mai putin de un an, Universitatea de Vest «Vasile Goldis» e prezenta din nou in municipiul Baia Mare. Atunci, prin initiativa autoritatilor locale, s-a infiintat un centru academic de studii in municipiul dumneavoastra la care participa si Universitatea de Vest «Vasile Goldis», iar astazi frumosul dvs municipiu gazduieste cea mai importanta reuniune anuala a Societatii Romane de Biologie, o societate care recent a fost reinscrisa in documentele juridice si care poarta numele fondatorului sau, Nicolae Simionescu”, a punctat profesor universitar doctor Aurel Ardelean.
Academicienii prezenti au semnalat ca domeniul cercetarii e neglijat de statul roman atunci cand vine vorba despre alocarea de fonduri, insa, in ciuda acestui fapt, cercetatorii nu-si pierd speranta.
„Toata cercetarea din tara este slab sustinuta. Mai mult, proiecte sau contracte pe care le ai facute pe o perioada definita de trei ani nu sunt respectate. Exista o masa critica de fonduri care trebuie date unui proiect de cercetare. Daca dai sub acea masa critica, degeaba mai dai, sunt bani irositi. Trebuie sa dai atat cat sa poata face proiectul. Sigur, daca dai mai mult, imaginatia noastra e bogata… Cercetatorii sunt facuti cu o gena speciala a sperantei, ei nu se lasa. Ne taie fondurile, noi tot speram, pentru ca asta e, altfel nu poti fi cercetator daca nu speri”, a declarat academicianul Maya Simionescu.
Autoritatile locale si judetene au aratat ca sunt onorate ca o manifestare de o asemenea amploare sa fie organizata in Baia Mare. In plus, administratia locala baimareana are planuri mari pentru mediul academic, deoarece se gandeste la infiintarea unei universitati metropolitane.
„De multa vreme gandim o platforma academica integrata, ca sa nu-i spun o universitate metropolitana, in care sa reunim tot ce inseamna structuri academice private sau publice intr-o varianta probabil in maniera unica, noua la nivel national. Ma gandeam cat de multe am putea face in Baia Mare daca altii nu ne-ar pune piedici, de la Guvern incepand. De cele mai multe ori, mai ales unii care au crezut acum 25 de ani ca fac bine, s-au trezit intr-o tara bulversata, cu valorile inversate, cu putine repere si din acest motiv ma bucur foarte mult ca ceea ce se intampla astazi din punct de vedere academic la Baia Mare poate fi un reper pentru ceea ce inseamna stiinta, valoare academica”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Congresul organizat de Filiala Nord-Vest a Societatii Romane de Biologie Celulara in colaborare cu Universitatea de Vest «Vasile Goldis» Arad si Universitatea Nationala din Ujgorod, Ucraina marcheaza si cea de-a 25-a aniversare a Universitatii «Vasile Goldis».
In acest context, autoritatile baimarene si-au exprimat dorinta ca in viitor un titlu de cetatean de onoare al orasului Baia Mare sa-i fie acordat si presedintelui Universitatii de Vest, profesorului universitar Aurel Ardelean.
Sursa: C.T.