Cel putin 37 milioane de decese premature ar putea fi evitate pana in 2025 in toata lumea daca oamenii ar adopta un mod de viata mai sanatos, cu un consum mai redus de tutun, alcool si sare, arata un studiu aparut sambata in revista medicala britanica The Lancet si mentionat de AFP.
Cercetatorii de la Imperial College din Londra afirma ca, la un mod de viata mai sanatos s-ar ajunge prin reducerea cu o treime sau chiar la jumatate a consumului de tutun, cu 10% a celui de alcool si cu 30% a sarii din mancare. Numarul oamenilor care sufera de hipertensiune arteriala ar scadea cu 25%, iar al celor obezi si cu diabet ar stagna. Acest efort ar permite evitarea, pana in 2025, a peste 16 milioane de decese in randul populatiei intre 30 si 70 de ani la scara mondiala si a 21 milioane printre cei de peste 70 de ani.
Cele doua elemente principale care actioneaza asupra sperantei de viata sunt fumatul si hipertensiunea arteriala, important factor de risc in bolile cardiovasculare, care poate fi combatut cu ajutorul medicamentelor, al exercitiilor fizice si prin reducerea cantitatii de sare consumate.
Profesorul Majid Ezzati, principalul autor al studiului, precizeaza ca de aceste eforturi ar beneficia cel mai mult oamenii cu venituri scazute sau medii, putand fi evitate sau intarziate 31 milioane de decese premature. Adoptarea unui mod de viata mai sanatos ar permite sa scada in continuare „mortalitatea in urma bolilor cardiovasculare si respiratorii cronice, sa se reduca numarul de decese din cauza cancerelor de plamani si stomac si sa se inverseze tendinta in privinta mortalitatii legate de diabet”, incheie specialistul in sanatate, nutritie si mediu, citat de The Lancet.
Sursa: Agerpres