Un studiu de amploare realizat in Suedia indica faptul ca genele sunt la fel de importante ca factorii de mediu in randul cauzelor autismului, in conditiile in care cercetarile precedente acordau ereditatii o importanta mult mai mare.
Cercetatorii s-au declarat surprinsi cand au descoperit ca ereditatea are o pondere de circa 50%, mult mai putin decat estimarile precedente de 80-90%, potrivit unui articol publicat in Journal of the American Medical Association. Aceste rezultate provin din analiza datelor medicale colectate de la peste 2 milioane de persoane din Suedia intre 1982 si 2006, acesta fiind cel mai mare studiu din lume despre originile genetice ale autismului, o boala care afecteaza aproximativ o persoana dintr-o suta pe plan mondial. Statisticile americane recente estimeaza ca o persoana din 68 sufera de autism in Statele Unite.
„Suntem surprinsi de rezultate, pentru ca nu ne asteptam ca factorii de mediu sa fie la fel de importanti (ca cei genetici, n.r.) in declansarea autismului”, a declarat Avi Reichenberg, cercetator la Mount Sinai Seaver Center for Autism Research din New York. Acesti factori, nedetaliati in studiu, ar putea include, potrivit autorilor, statutul socio-economic al familiei, complicatii aparute la nastere, infectii materne si medicamente administrate inainte si in timpul sarcinii.
Coautori ai studiului sunt cercetatorii de la King’s College din Londra si de la Institutul Karolinska din Stockholm. Oamenii de stiinta cunosc deocamdata foarte putine lucruri despre originile autismului si considera ca sunt necesare studii suplimentare in acest domeniu. O serie de studii recente s-au concentrat in special pe originea prenatala, in timpul sarcinii, a acestei tulburari de dezvoltare.
Sursa: Mediafax