Cel mai puternic laser din Europa si al doilea laser din lume, de un petawat, a fost inaugurat marti la Institutului National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei de la Magurele.
„Avem astazi deosebita satisfactie sa asistam la finalizarea si operationalizarea unei infrastructuri de cercetare de varf la nivel mondial: Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL), o infrastructura la cel mai inalt nivel mondial. Institutul gazduieste cel mai puternic laser din Europa, al doilea laser al lumii capabil sa produca pulsuri laser de un petawat cu o durata de 25 femtosecunde”, a declarat ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare, Mihnea Costoiu.
Potrivit acestuia, infrastructura CETAL este rezultatul unui proiect finantat integral de la bugetul de stat cu 72 de milioane de lei in cadrul Programului national de cercetare-dezvoltare in perioada 2007-2013.
„Este unic in Europa prin gama echipamentelor si nivelul tehnologic de ultima ora. Constituie o etapa esentiala in realizarea infrastructurii ELI—NP, mai celebrul proiect care va cuprinde doua lasere de 10 petawati”, a spus ministrul.
El a sustinut ca, odata cu inaugurarea CETAL, se vor deschide noi perspective pentru cercetari de varf, cum ar fi aplicatii in fizica, chimie, biologie, medicina, energie, stiinta materialelor, tehnologii ultra avansate de productie care vor avea un impact important pentru economia romaneasca.
„Chiar daca mentionam doar uriasul potential in domeniul accelerarii de particule pentru testarea componentelor folosite in industria spatiala, generarea razelor X dure pentru aplicatii industriale sau protonanoterapia in medicina, se contureaza o paleta spectaculoasa de directii in care cercetarea romaneasca va strapunge cu siguranta barierele actuale. Noua generatie de cercetatori din Romania si generatiile urmatoare vor avea posibilitatea sa deruleze in tara proiecte de cercetare ce presupun resurse care pana acum erau apanajul a doar catorva laboratoare din SUA, Germania, Marea Britanie, Coreea de Sud. CETAL va atrage, deja a realizat aceste lucru, echipe de cercetatori din strainatate, inclusiv diaspora stiintifica romaneasca”, a mai declarat Costoiu.
La eveniment au fost prezenti premierul Victor Ponta, presedintele Academiei Romane, acad. Ionel Valentin Vlad, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, ministrul Apararii, Mircea Dusa, secretarul de stat in Ministerul Educatiei Tudor Prisecaru.
Sursa: Agerpres