Comportamentul online al adolescentilor le poate crea probleme in viata reala, cum ar fi prezenta gandurilor negative despre imaginea corporala, sustin doua noi studii, citate de Reuters. Publicate in revista Pediatrics, cele doua cercetari sugereaza ca educatia si nivelul de monitorizare de catre parinti pot contribui la diminuarea acestor comportamente si a consecintelor negative ale acestora.
Intr-unul dintre studii, o echipa de cercetatori condusa de Rebecca Dick, de la Spitalul de Copii din Pittsburgh, care a intervievat un esantion reprezentativ de tineri cu varsta cuprinsa intre 14 si 19 ani din California in anul scolar 2012, a constatat ca aproximativ 41% au raportat abuzuri comise in mediul online pe parcursul ultimelor trei luni. Abuzurile din mediul intalnirilor online pot implica amenintari, hartuiri, control si urmarirea pe internet – au explicat cercetatorii – si sunt mai des intalnite in cazul fetelor decat al baietilor.
Abuzurile in mediul online sunt asociate, de asemenea, cu un risc mai mare de abuzuri fizice si sexuale si de agresiuni sexuale. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca, in cazul fetelor, aceste abuzuri au crescut riscul de a nu utiliza prezervativele si de a fi fortate sa aiba copii. Potrivit sefei echipei mentionate, cercetarea este parte a unui studiu mai amplu, care va analiza si modul in care abuzurile aparute in mediul intalnirilor online pot fi prevenite, iar efectele lor negative oprite. Rezultatele acestui studiu urmeaza sa fie publicate in luna ianuarie.
In cadrul celui de-al doilea studiu, Suzan Doornwaard de la Universitatea din Utrecht (Olanda) si colegii sai au constatat ca, desi comportamentele sexuale in mediul virtual nu sunt foarte raspandite in randul elevilor olandezi din clasa a VII-a pana intr-a X-a, cei la care exista un astfel de comportament sunt mai predispusi sa aiba ganduri si perceptii negative despre corpul lor si despre viata lor sexuala.
Potrivit cercetatorilor, utilizarea retelelor de socializare in mod frecvent de catre adolescenti a fost asociata cu mai multe evaluari ale propriului corp si cu experiente sexuale mai putin satisfacatoare, iar in cazul fetelor, cu mai putina incredere in propriul corp.
De asemenea, studiul a constatat ca un acces mai mare la utilizarea privata a internetului in randul adolescentilor si regulile laxe impuse de unii parinti cu privire la acesta sunt asociate cu o mai mare implicare in comportamente sexuale pe internet.
Autorii ambelor studii avertizeaza insa ca rezultatele lor nu pot fi aplicabile la o populatie mai mare, deoarece unul dintre studii a analizat doar adolescentii dintr-un centru de tratament confidential din California, iar celalalt doar elevi olandezi.
Sursa: Agerpres