Gura umana are „un al saselea simt al gustului”, care poate detecta prezenta carbohidratilor si explica de ce bauturile dietetice nu sunt la fel de atractive ca varianta lor cu zahar, sustin miercuri cercetatori din Noua Zeelanda, preluati de Xinhua.
Desi bauturile au gust si miros identic, creierul poate detecta mai mult despre compozitia acestora decat limba, sustine studiul realizat de Centrul pentru Cercetarea Creierului de la Universitatea din Auckland.
„Solutii lichide utilizate in studiul nostru au fost indulcite artificial, insa in prezenta carbohidratilor, am constatat o activare mai pronuntata a creierului pe care nu o constatam atunci cand este prezent doar dulcele”, a declarat liderul echipei de cercetatori, Nick Grant.
„Acest lucru ajuta la explicarea acelui ceva („kick”) despre care oamenii se plang ca lipseste din bauturile sau produsele dietetice”, a adaugat el.
In cadrul studiului, 10 participanti au fost rugati sa faca exercitii cu bratele, in timp ce isi clateau gura cu carbohidrati, indulcitori artificiali sau o solutie placebo.
Studiul a constatat o crestere de 30% in activitatea creierului legata de indeplinirea sarcinilor in prezenta carbohidratilor, chiar si atunci cand lichidul n-a fost inghitit.
Sursa: Agerpres