Specialistii au observat de multa vreme ca volumul hipocampului scade la persoanele in varsta – ceea ce explica tulburarile de memorie – si ca accelerarea acestui fenomen este unul din simptomele maladiei Alzheimer. Acum cercetatorii pot sa explice mecanismul care are loc.
Mutatii genetice asociate cu reducerea volumului hipocampului au fost descoperite datorita unei colaborari internationale in care au fost implicati si cercetatori francezi, scrie saptamanalul Le Point in editia de luni.
Cercetatorii au analizat patrimoniul genetic si IRM-urile (imagistica prin rezonanta magnetica) cerebrale a peste 9.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 56 si 84 de ani. Rezultatele studiului au fost publicate duminica in revista Nature Genetics.
Studiul international a fost coordonat, in Franta, de Christophe Tzourio, de la Institutul national de sanatate si cercetare medicala din Bordeaux /INSERM/, si de Philippe Amoye, de la INSERM Lille, in colaborare cu opt grupuri de cercetatori europeni si nord-americani. Cercetatorii au depistat mai intai 46 de diferente in secvente de ADN ale participantilor, asociate cu o reducere a volumului hipocampului.
Rezultatele arata ca factori ‘inca neidentificati’ declanseaza mutatii in locuri precise ale genomului care genereaza reducerea volumului hipocampului.
Dupa ce au scos in evidenta mutatiile, oamenii de stiinta au vrut sa afle ce anume modificau. Ei au descoperit ca ele schimbau structura genelor importante care au functii multiple implicate, intre altele, in moartea celulara, dezvoltarea embrionara, diabet sau chiar migratia neuronala.
‘Acest studiu reprezinta un eveniment major, deoarece confirma faptul ca factorii genetici sunt asociati cu o structura cerebrala, hipocampul, implicata in demente si, intr-un mod mult mai general, in imbatranirea cerebrala’, explica Christophe Tzourio. Aceasta noua abordare, de studiere nu a unei boli, ci a unei anumite regiuni cerebrale, va permite decriptarea mai precisa a mecanismelor maladiei Alzheimer.
Urmatoarele etape vizeaza o mai buna intelegere a modului in care aceste mutatii genetice se inscriu in schema generala a maladiei Alzheimer. Chiar daca nu se poate spera in aplicari clinice imediate, aceste descoperiri constituie un pas spre o mai buna intelegere a acestei boli si, in general, a imbatranirii cerebrale.
Sursa: Agerpres