Vezi VIDEO
Traditiile specifice sarbatorilor religioase si obiceiurile laice ale maramuresenilor, vechi de sute de ani, au fost cercetate de profesorul universitar Delia Anamaria Rachisan. Totodata, cadrul universitar a identificat particularitatile de limbaj ale maramuresenilor. La finalul cercetarii desfasurate in toate cele patru tari ale Maramuresului, rezultatele au fost publicate intr-o carte de specialitate care a fost lansata oficial astazi, 19 martie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare.
Lingvisti, etnologi, profesori universitari, studenti si elevi, dar si numerosi oameni de cultura au luat parte astazi la lansarea volumului intitulat „Formulele magice si antropologia varstelor. Magia cuvantului in Maramures”, semnata de lectorul universitar Delia Anamaria Rachisan. Cercetarea care a stat la baza volumului a fost realizata pe intreg cuprinsul judetului si si-a propus sa revitalizeze traditiile specifice fiecarei zone din Maramures.
„S-au cercetat patru zone: Tara Lapusului, Tara Codrului, Tara Chioarului, Tara Maramuresului si s-a pus accent pe autenticitate, pe originalitate, pe valorificarea ethosului autohton, pe nevoia recuperarii memoriei colective, pe comunicarea intergenerationala. Omul comunitatii traditionale valorifica cel mai bine aceste traditii pentru ca el le traieste, iar noi avem obligatia morala de a revitaliza aceste traditii, pentru ca sunt primite mostenire de veacuri de la strabuni”, a explicat autoarea cartii, Delia Anamaria Rachisan.
Traditii precum „Udatoriul de la Surdesti” sau obiceiurile specifice sarbatorilor de iarna sunt doar cateva dintre momentele prezentate in carte. Pe langa acestea, autoarea a surprins formule inedite folosite in limbajul locuitorilor din satele maramuresene.
„Am constatat ca omul comunitatii traditionale are nevoia sa apeleze mai mult la descantece, este un fel de medicina terapeutica si in prima instanta recurge la descantec si dupa aceea apeleaza la medic. Descantatoarea, cand apeleaza la textul magic, doreste sa sisteze, sa anihileze starea maladiva, insa foloseste si formula magica «De la mine descantecul, de la bunul Dumnezeu leacul»”, a mai aratat autoarea cartii.
Cartea se adreseaza specialistilor, studentilor, masteranzilor si tuturor pasionatilor de fenomenul cultural traditional.
Sursa: Gabriela Kuhajda