Persoanele care nu fac miscare si au probleme de sanatate, cum ar fi afectiuni cardiovasculare si pulmonare, se confrunta cu un risc mai mare de a suferi piederi de memorie, au descoperit cercetatorii americani.
Cercetatorii din Statele Unite au descoperit ca riscul de a dezvolta probleme de invatare si memorie este „semnificativ mai mare” in cazul persoanelor cu afectiuni cardiovasculare decat in cazul persoanelor cu o sanatate a inimii „medie sau ideala”, conform dailymail.co.uk. In acest sens, exercitiile fizice joaca un rol esential pentru sanatatea creierului, o serie de factori de risc pentru bolile de inima fiind, de asemenea, asociati cu declinul cognitiv.
Studiul, publicat in Journal of the American Heart Association, a descoperit ca persoanele cu cele mai grave afectiuni cardiace prezentau un risc mai mare de probleme la testele de invatare, memorie si fluenta verbala decat persoanele cu o sanatate cardiaca mai buna.
La studiu au participat 17.761 de persoane, cu varsta minima de 45 de ani, care, la inceperea experimentului, prezentau functii cognitive normale si nu aveau un istoric de accident cerebral. Functia lor mintala a fost evaluata timp de patru ani.
Sanatatea inimii a fost evaluata pornind de la o serie de factori, inclusiv fumatul, dieta alimentara, activitatea fizica, indicele de masa corporala, tensiunea arteriala, nivelul colesterolului total si cel al glucozei.
Fiecare dintre factori a fost evaluat ca fiind slab, mediu sau ideal. Dupa ce au luat in calcul diferentele de varsta, sex, rasa si educatie, cercetatorii au identificat o deteriorare cognitiva la 4,6% dintre voluntarii care aveau cele mai slabe punctaje ale sanatatii inimii.
In schimb, acest declin cognitiv a fost inregistrat intr-o proportie de 2,7% la persoanele cu profiluri de sanatate medii si de 2,6% in cazul celor care aveau cea mai buna sanatate a inimii.
„Chiar si atunci cand sanatatea cardiovasculara ideala nu este atinsa, nivelurile intermediare sunt preferabile nivelurilor reduse, in ceea ce priveste o functie cognitiva mai buna„, a spus coordonatorul studiului, epidemiologul Evan Thacker, de la Brigham Young University.
Evan Thacker a spus ca diferentele au fost observate indiferent de rasa, sex, afectiuni cardiovasculare preexistente sau regiuni geografice, desi scoruri mai mari ale sanatatii cardiovasculare au fost mai ridicate in randul barbatilor, al persoanelor cu un nivel crescut de educatie, cu venituri mai mari si al celor care nu prezentau afectiuni de acest tip.
Sursa: Mediafax