Rosiile ar putea ajuta la prevenirea si combaterea unor boli de tip coronarian datorita unui puternic antioxidant pe care il contin, potrivit unui studiu elaborat de oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge si de la Cambridge University Hospitals NHS Trust, relateaza marti EFE.
Expertii considera ca o doza zilnica de sos de rosii “ketchup” ar putea imbunatati in mod semnificativ functionarea vaselor sanguine la pacientii cu probleme de inima. Participantii la studiu au luat cate o pastila cu un supliment numit “Ateronon”, care contine sapte miligrame de “licopen”, substanta care da culoarea rosie tomatelor.
Acest ingredient este de zece ori mai puternic decat vitamina E, iar studii anterioare au dovedit ca este mai eficient daca se consuma sub forma de “ketchup” sau cu ulei de masline. Exista evidente stiintifice ale faptului ca o dieta de tip mediteranean, bogata in rosii dar si in alte legume, fructe si ulei de masline, este benefica pentru sanatate.
Pentru realizarea acestui studiu, “Cambridge Theranostics” (CTL) a elaborat propria “pastila de rosii”. Pentru a verifica efectele, o echipa de la Universitatea Cambridge a recrutat 36 de voluntari cu boli coronariene, carora li s-a administrat o pilula pe zi – fie pastila de rosii, fie placebo. Evaluand rezultatele experimentului, cercetatorii au constatat o imbunatatire semnificativa a fluxului sanguin al antebratului in cazul persoanelor care primisera pastila de rosii, in comparatie cu acelea care primisera placebo.
Totusi, oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge si de la fundatia Cambridge University Hospitals NHS Trust au apreciat ca sunt necesare mai multe studii in acest sens.
Sursa: Agerpres