Copiii care se nasc cu autism s-ar putea sa fi fost expusi in uter la un nivel crescut de hormoni masculini, precum testosteronul si progesteronul, sau la cortizol, releva un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) si Institutul Statens Serum din Copenhaga (Danemarca), informeaza miercuri ziarul ABC.
Faptul ca au fost expusi la un nivel inalt de hormoni in uter ar putea explica de ce autismul este mai raspandit la baieti decat la fete, chiar daca acest lucru nu este util pentru detectarea bolii, arata studiul publicat de revista Molecular Psychiatry.
Autismul este o tulburare complexa care afecteaza capacitatea copilului de a gandi, a comunica, de a interactiona si de a invata. Afecteaza mai mult baietii decat fetele: 80 la suta din cazurile inregistrate sunt baieti.
Echipa condusa de profesorul Simon Baron-Cohen si dr. Michael Lombardo, din Marea Britanie, si Bent Nřrgaard-Pedersen, din Danemarca, au analizat 19.500 mostre de lichid amniotic inmagazinate la bio-banca daneza, de la copiii nascuti intre 1993 si 1999. Lichidul amniotic inconjoara bebelusul in timpul sarcinii si este prelevata o mostra atunci cand femeile decid sa-si faca o amniocenteza, in saptamana a 15-a sau a 16-a de sarcina.
Aceasta coincide cu perioada critica pentru dezvoltarea timpurie a creierului si a diferentierii sexuale si prin urmare permite cercetatorilor sa aiba un acces la aceasta fereastra a dezvoltarii fetale. Cercetatorii au identificat mostre de lichid amniotic de la 128 de copii de sex masculin diagnosticati ulterior cu autism si au coroborat datele cu informatiile din registrul central de diagnosticare psihiatrica din Danemarca.
Ei au analizat 4 hormoni steroizi sexuali masculini cheie din lichidul amniotic: progesteronul, hidroxiprogesteronul, androstenedionul si testosteronul. Au analizat de asemenea si cortizolul steroid si au descoperit ca nivelul ridicat al hormonilor steroizi era strans legat de grupul de copii diagnosticat cu autism, comparativ cu un grup masculin cu indice hormonal normal.
Potrivit lui Baron-Cohen, „acesta este unul din indicatorii biologici cei mai timpurii in identificarea copiilor care vor dezvolta ulterior autismul. Desi stiam ca un nivel ridicat de testosteron prenatal este asociat cu o dezvoltare sociala si a limbajului mai lenta, o capacitate mai mare de atentie fata de detalii si unele trasaturile autiste, acum am demonstrat pentru prima data ca acesti hormoni steroizi pot duce la dezvoltarea autismului la bebelusii de sex masculin si explica de ce este mai raspandit la baieti”, a explicat el.
In opinia sa, aceste rezultate sunt importante, avand in vedere ca se intalnesc la toate subgrupurile spectrului autismului: sindromul Asperger, autismul clasic si tulburare generalizata de dezvoltare nespecificata. Baron-Cohen avertizeaza insa ca „aceste rezultate nu trebuie sa fie considerate un motiv pentru a bloca hormonii steroizi ca posibil tratament, avand in vedere ca ar genera efecte secundare nedorite si ar fi putin sau deloc eficient asupra schimbarilor pe care hormonii steroizi fetali le exercita in primele etape fundamentale ale dezvoltarii creierului”.
Rezultatele, adauga el, nu trebuie luate nici ca o dovada de detectare prenatala eficienta a acestui sindrom. Este adevarat ca exista tot mai multe evidente care arata ca autismul incepe in perioada sarcinii. O lucrare publicata anterior de The New England Journal of Medicine sugera prezenta unor semnale in creier care arata ca se dezvolta autismul.
Studiul este primul care demonstreaza evidenta clara ca autismul incepe din uter. „Desi autismul este o tulburare a dezvoltarii cerebrale, investigatia nu a detectat pana acum o leziune consistenta sau cauzala”, a subliniat Thomas R. Insel, directorul Institutului de Sanatate Mintala din SUA.
Sursa: Agerpres