Un vaccin universal impotriva virusului gripal si-a dovedit eficienta la soareci, maimute si dihori, ramanand in sarcina cercetatorilor sa confirme acum aceste rezultate in cazul oamenilor, informeaza 24matins.fr, referindu-se la cercetarile de ultima ora a doua echipe independente de oameni de stiinta.
Nu este imposibil ca in viitorul apropiat un vaccin universal sa permita imunizarea impotriva tuturor tulpinilor de virus gripal. De fapt, acesta ar putea chiar sa existe deja, dar eficienta sa nu a fost inca testata pe oameni. Cele doua echipe de cercetatori au publicat recent rezultatele studiilor lor pe aceasta tema, informeaza publicatia electronica citata.
In revistele de specialitate Nature Medicine si Science, cercetatorii sustin ca un vaccin universal poate proteja deja soarecii, maimutele si dihorii de casa impotriva mai multor tulpini gripale. O echipa de cercetatori condusa de Barney Graham de la National Institutes of Health din Maryland (SUA) a creat un vaccin concentrandu-se pe hemaglutinina, una dintre proteinele de suprafata ale virusului. Proteina da virusului posibilitatea sa se fixeze pe celula gazda si sa o infecteze. Echipa de cercetatori citata de revista Nature Medicine a asociat tulpina de hemaglutinina rezultata din virusul H1N1 cu nanoparticule, obtinand un vaccin total eficient la soareci si partial la dihori.
Cealalta echipa, condusa de Antonietta Impagliazzo de la Crucell Vaccine Institute din Leiden (Olanda), a procedat la modificarea configuratiei acestei tulpini, intr-un mod care sa o faca mai stabila. Vaccinul creat de cercetatori, injectat la soareci, a avut ca efect producerea unei cantitatii de anticorpi care sa tinteasca aceasta parte a proteinei. Mai precis, vaccinurile au permis o imunizare perfecta impotriva tulpinilor de virus gripal H1N1 si H5N1. La maimute, vaccinul a dus la o scadere a febrei cauzate de virusul H1N1 si la inmultirea numarului de anticorpi.
In pofida acestor rezultate incurajatoare, raman de confirmat prin studii suplimentare mai ales efectele acestor vaccinuri asupra altor tulpini ale virusului si posibila eficienta a lor in cazul oamenilor, mai noteaza 24matins.fr.
Sursa: Agerpres