Cercetarile recente facute pe santierul arheologic de la Lapus, unde exista o necropola datand din epoca bronzului, au scos la iveala cateva descoperiri care au atras atentia intregii comunitati de specialisti din Europa. Inclusiv presedintele Comisiei Europene a Arheologilor, britanicul Anthony Harding, a fost in vizita pe santierul arheologic maramuresean, ceea ce denota importanta acestuia pentru cercetatorii interesati de epoca bronzului si de civilizatiile europene care locuiau atunci pe acest teritoriu.
Judetul Maramures ar putea fi beneficiarul unui proiect derulat de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures in parteneriat cu Universitatea “Ludwing Maximilian” din Munchen (Germania) si Universitatea “Cardinal Wyszynski” din Varsovia (Polonia).
Maramuresenii vor putea sa afle cum arata judetul in epoca bronzului, adica in secolul 14 i.Hr., cu mult timp in urma, pentru ca, in afara sapaturilor de la Lapus, doi botanisti au recoltat probe de polen din zona Creasta Cocosului, care urmeaza sa fie analizate in laborator. Datarea cu Carbon 14, una extrem de precisa, ii va ajuta atat pe specialisti, cat si pe maramuresenii de rand sa cunoasca istoria locurilor. Probele vor fi folosite pentru reconstituea habitatului din epoca bronzului, dupa cum a declarat directorul Muzeului de Istorie si Arheologie Maramures, Viorel Rusu.
”Este un proiect interdisciplinar, care implica arheologi, paleontologi, dar si botanisti. Acestia din urma au luat probe de polen dintr-un filon important descoperit in Creasta Cocosului, pe care le vor analiza si vor putea sa afle cum a fost mediul ambiant in epoca bronzului. Sunt date extrem de importante, iar o cercetare de o asemenea anvergura nu s-a mai facut in Maramures”, a declarat Viorel Rusu.
In afara de specialistii muzeului baimarean, in echipa de arheologi au mai fost prof dr. Carola Metzner – Nebelsick din cadrul Universitatii germane “Ludwing Maximilian” si prof. dr. Loius D. Nebelsick de la Univesitatea poloneza Wuszynski. Cercetarile au fost finantate cu 22.000 de euro de catre o companie germana, iar Muzeul de Istorie si Arheologie din Baia Mare a contribuit cu 5.000 de lei.
CITESTE SI:
Sursa: M.M.