Baimareanul Ioan Liviu Taut, fost sef al Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Maramures, din 1 aprilie 2013 adjunct al sefului IPJ Satu Mare, este audiat in acest moment de procurori ai Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). El s-a prezentat la sediul politiei satmarene in jurul orei 12.30.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Oradea, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarșirea unor infractiuni de coruptie, comise in perioada 2013-2015. Printre persoanele vizate sunt adjunctul IPJ Liviu Taut, si Mircea Roman, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor Satu Mare.
In cauza au fost efectuate perchezitii domiciliare in opt locatii din judetul Satu Mare (sediul IPJ Satu Mare, sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice).
Fostul sef al IJP Maramures a fost in trecut si sef al structurii similare din judetul Satu Mare, fiind numit la sefia politiei maramuresene in 2010, dupa ce doi dintre cei trei politisti din conducerea institutiei, Ioan Isac (53 de ani) si Florian Maxim (54 de ani), s-au pensionat.
Intrat in structurile Militiei in 1987, Taut si-a desfasurat cea mai mare parte a carierei in Maramures, in perioada 1994-2005 fiind sef al serviciilor Resurse Umane si Ordine Publica si, pentru o perioada de patru ani, adjunct al IJP Maramures.
Din 10 octombrie 2005, Taut a fost numit sef al politiei satmarene si in octombrie 2008 a fost propus pentru destituire de ministrul de Interne din acea vreme, Cristian David. Retragerea lui David din fruntea Ministerului de Interne a determinat ramanerea lui Taut in functie. Insa evenimentul care a atras cercetarea sa de catre Corpul de Control al MIRA a ramas.
La 7 septembrie 2008, Darius Tintas, fiul unui miliardar din Negresti Oas, care nu avea permis de conducere si conducea sub influenta bauturilor alcoolice si cu o viteza ametitoare, a spulberat doi oameni, unul dintre ei murind. Desi Taut este autorul a doua carti despre cercetarea accidentelor de circulatie („Probleme de tactica criminalistica in cercetarea accidentelor de circulatie” si „Metodica cercetarii accidentelor de circulatie”), echipei sale i-au trebuit mai multe zile sa solutioneze cazul.
Dupa finalizarea dosarului, in care se propunea arestarea fiului miliardarului, traseul acestuia spre Parchet a fost parcurs in… trei zile, timp suficient pentru ca tanarul protejat sa plece din tara. Abia dupa 19 zile de la producerea accidentului a fost emis mandatul de arestare preventiva, insa vinovatul disparuse. Pana la urma, la sfarsitul lunii octombrie 2008, Tintas s-a reintors in tara si s-a predat politistilor de frontiera.
In cazul „Tintas”, seful politiei satmarene – Liviu Taut, adjunctul sau – comisar Vlad Florentin, seful Politiei Rutiere – comisar Constantin Talos, comisarul Florin Berei si subinspectorul Marius Lupisca au fost luati in vizor de Ministerul de Interne. Comisarul-sef Liviu Ioan Taut a mai fost „in carti” pentru preluarea IJP Maramures si in 2005, insa atunci a fost preferat Ioan Isac, satmareanul fiind numit sef al IJP Satu Mare.
Dupa ce a ocupat functiile de rector al Academiei de Politie si de director al Casei de Pensii a Ministerului Administratiei si Internelor, Liviu Taut a revenit, in 2013 in conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Satu Mare, ca prim-loctiitor.
Sursa: Catalin Vischi