Un buton declansator de „pornire – oprire”, care poate activa sau dezactiva starea de constienta a oamenilor, a fost descoperit in creier de o echipa de cercetatori din Statele Unite, care spera astfel sa ajute pacientii in stare vegetativa sa isi revina din coma. Medicul Mohamad Koubeissi si echipa sa de cercetatori de la Universitatea George Washington au studiat o pacienta cu epilepsie si au descoperit ca impulsurile electrice aplicate intr-o anume regiune a creierului au facut pacienta „sa adoarma” in mai multe randuri, potrivit dailymail.co.uk.
Intreruperea stimularii creierului a scos ulterior pacienta din starea vegetativa, fara ca aceasta sa isi mai aminteasca nimic din ceea ce tocmai se intamplase. Descoperirea acestui buton declansator, dupa cum se precizeaza in studiul publicat in revista New Scientist, s-ar putea dovedi extrem de utila in anumite domenii ale medicinei, care studiaza creierul si ce anume se intampla la nivel cerebral in timpul intrarii in coma.
In testul clinic, cercetatorii au utilizat stimularea cerebrala cu frecventa joasa pentru a incerca sa reduca intensitatea convulsiilor din timpul crizelor de epilepsie. Mohamad Koubeissi, care a condus experimentul, a descoperit ca stimularea cu frecventa joasa a redus convulsiile pacientilor cu epilepsie in 92% dintre cazuri, fara afectarea memoriei.
„Este vorba despre un test clinic inovator, care isi propune sa identifice modalitatile de a reduce convulsiile pacientilor cu epilepsie localizata in lobul temporal, care nu poate fi tratata cu mijloace medicale, expusi riscului de declin al memoriei prin extirparea chirurgicala a lobului temporal”, a spus Mohamad Koubeissi.
Cu toate acestea, cand cercetatorii au aplicat impulsuri electrice cu frecventa inalta, acestia au descoperit efectul fascinant de „pornire – oprire”. Cand cercetatorii au stimulat claustrul unei paciente in varsta de 54 de ani, adica lama de substanta nervoasa cenusie din partea inferioara a creierului central, acestia au descoperit ca aceasta si-a pierdut cunostinta.
In urma acestui proces, pacienta nu mai raspundea la comenzi si se uita in gol, iar ritmul respiratiei incetinise. Dupa ce stimularea claustrului a incetat, pacienta si-a recapatat cunostinta si nu si-a amintit nimic din ceea ce tocmai se intamplase.
Timp de doua zile, de fiecare data cand claustrul era stimulat, se intampla acelasi lucru – iar un studiu complementar a confirmat ca nu era vorba doar despre un efect secundar al convulsiei.
Acest lucru ar putea insemna ca in cazul persoanelor captive in stari inferioare ale constiintei, cum ar fi persoanele in coma, regiunea claustrului ar putea fi stimulata pentru recapatarea starii constiente.
Sursa: Mediafax