Cercetatorii au descoperit dovezi clare potrivit carora cuprul contribuie la aparitia unor modificari in creier, care ar putea cauza si agrava boala Alzheimer, dar au concluzionat ca este putin de facut in legatura cu aceasta problema, deoarece cuprul este prezent in alimentatie si de asemenea vital pentru sanatate, relateaza The Independent.
Metalul, descoperit in alimente si apa de baut, joaca un rol important in functionarea nervilor, dezvoltarea oaselor, formarea tesutului conjunctiv si secretia de hormoni.
Cercetatori din SUA au efectuat o serie de experimente pe soareci carora li s-au dat cantitati infime de cupru in apa de baut. In termeni umani, dozele au fost echivalente cu cantitatea de cupru pe care oamenii o consuma intr-o dieta normala si aproximativ o zecime din ceea ce este permis in cadrul standardelor privind calitatea apei in SUA. Potrivit studiului, cuprul care se acumuleaza in creier a intrerupt eliminarea naturala a proteinei toxice amyloid beta , care este puternic implicata in boala Alzheimer. Cuprul a stimulat de asemenea direct neuronii care cresc producerea de amyloid beta. ‘Este clar ca, in timp, efectul cumulativ al cuprului este de a dezechilibra sistemele prin care proteina amyloid beta este eliminata din creier‘, a afirmat autorul studiului, profesorul Rashid Deane, de la University of Rochester Medical Centre, din New York. Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Dr Doug Brown, de la Societatea Alzheimer, a afirmat ca studiul este inca in faza incipienta. ‘Având in vedere ca cupru este un mineral vital, oamenii ar trebui sa trateze aceste rezultate cu atentie si sa nu-l elimine din dieta’.
Sursa: Agerpres