Oamenii de stiinta de la Universitatea din Cardiff cred ca pot ajuta la explicarea faptului ca unii oameni sunt predispusi la halucinatii si, impreuna cu colegii lor de la Universitatea din Cambridge, au studiat natura predictiva a creierului uman. Rezultatele au fost publicate in revista „Proceedings of the National Academy of Sciences”, informeaza bbc.com.
Ei au pornit de la ideea ca halucinatiile se produc din cauza tendintei creierului uman de a interpreta lumea folosind cunostintele anterioare si predictiile. Studiul a examinat daca creierul uman, creand aceasta imagine a lumii, contribuie la psihoza.
Cercetarea a constat in studierea a 18 de persoane care au suferit de semne foarte timpurii de psihoza mentionate la un serviciu de sanatate mintala al NHS Foundation Trust din comitatul Cambridgeshire si din orasul Peterborough.
Ei au comparat rezultatele cu cele obtinute de la 16 voluntari sanatosi. Ambele grupuri au fost intrebate daca ar putea avea sens niste vagi imagini in alb-negru. Toate aceste imagini au fost prezentate apoi in culorile originale pentru a imbunatati capacitatea creierului de a intelege imaginea ambigua prezentata anterior.
La persoanele cu semne timpurii de psihoza nu s-a inregistrat o imbunatatire mai mare a performantei, comparativ cu grupul de control format din oameni sanatosi, au constatat cercetatorii.
Specialistul Naresh Subramaniam de la Universitatea din Cambridge a spus ca aceste constatari sunt importante deoarece ele spun ca aparitia de simptome cheie ale bolilor psihice poate fi inteleasa in termenii unui echilibru alterat al functiilor normale ale creierului.
In acelasi timp, aparitia acestora sugereaza si ca aceste simptome si experiente nu reflecta neaparat un creier „deteriorat „, ci mai degraba unul care face eforturi — intr-un mod foarte natural — de a da sens unor date care sunt ambigue.
Unul dintre autorii studiului, dr. Christoph Teufel, de la Universitatea din Cardiff, a declarat ca constituirea unei viziuni este un proces constructiv, cu alte cuvinte, creierul nostru creeaza lumea pe care noi o percepem.
Un exemplu in acest sens ar fi o persoana care se plimba prin camera si identifica o forma neagra care se misca repede precum pisica sa, in ciuda faptului ca informatia vizuala nu a fost mai mult decat o pata. In acest caz, intrarea senzoriala a fost minima, iar cunostintele anterioare au facut munca de creatie.
Prof. Paul Fletcher, de la Universitatea din Cambridge, a declarat ca a avea un creier predictiv este foarte util deoarece ne face eficienti si partasi la crearea unei imagini coerente a unei lumi ambigue si complexe.
„Insa, de asemenea, aceasta inseamna ca nu suntem foarte departe de a percepe lucruri care nu sunt de fapt acolo, ceea ce este definitia unui halucinatii”, a adaugat specialistul.
Totodata, Paul Fletcher a spus ca „experientele perceptive alterate” nu se limiteaza numai la persoanele cu boli mintale, ci au fost observate intr-o forma mai usoara la intreaga populatie.
Sursa: Agerpres