Un telefon mobil iPhone modificat pentru a asigura functiile unui pancreas artificial a permis mentinerea eficienta a nivelului optim de zahar in sangele pacientilor suferind de diabet zaharat de tip 1, denumit si diabet juvenil, conform rezultatelor unui studiu clinic, transmite luni AFP.
Persoanele care sufera de diabet trebuie sa-si verifice de mai multe ori pe zi nivelul de glucoza din sange si se injecteaza cu insulina pentru a mentine acest nivel la o valoare normala. Acest pancreas artificial, construit pornind de la un iPhone, a permis o mai buna mentinere a glicemiei la nivel normal, evitand variatiile periculoase ale nivelului de zahar din sange, conform autorilor acestui studiu publicat duminica de revista americana New England Journal of Medicine.
Diabetul zaharat de tip 1 poate aparea la orice varsta, dar se manifesta in general la copii si adolescenti. Aceasta maladie cronica este rezultatul unei disfunctii a pancreasului care este incapabil sa produca suficienta insulina, un hormon care permite mentinerea unui nivel normal al glucozei in sange.
In prezent, unii bolnavi de diabet folosesc niste pompe de insulina pentru a-si regla nivelul de zahar din sange, aceste pompe putand fi programate sa elibereze insulina necesara in acelasi ritm in care ar face-o si un pancreas sanatos. Insa aceste pompe nu se regleaza automat in functie de variatiile nevoii de insulina a bolnavului si nu asigura nici necesarul de glucagon, cel de-al doilea hormon pancreatic, cu efect hiperglicemiant, implicat in reglarea echilibrului glicemic, alaturi de insulina.
Spre deosebire de aceste pompe, noul aparat construit dintr-un iPhone asigura necesarul de insulina si de glucagon fara aproape nicio interventie din partea pacientului.
Acest „pancreas bionic” foloseste un senzor dintr-un ac introdus in piele, care controleaza in mod automat, in timp real, nivelul de glucoza din sange si injecteaza volumul necesar de insulina sau de glucagon prin intermediul a doua minipompe automate.
„Pancreasul bionic are capacitatea de a scadea concentratia medie a glucozei din sange pana la niveluri la care se reduce foarte mult riscul de complicatii diabetice”, subliniaza Dr. Steven Russell, profesor la Massachusetts General Hospital, co-autor al acestui studiu. „Cu tehnologia actuala este foarte dificil pentru diabetici sa-si mentina un nivel dezirabil al glucozei din sange”, a mai adaugat el.
Acest nou dispozitiv a fost testat timp de cinci zile pe un grup de 20 de adulti care si-au continuat activitatile cotidiene obisnuite. De asemenea, acest nou pancreas artificial a fost testat si pe 32 de adolescenti, timp de cinci zile, intr-o tabara de vacanta pentru tinerii cu diabet de tipul 1.
Cercetatorii au constatat la ambele grupuri o ameliorare neta a concentratiei de zahar din sange, prin intermediul pancreasului artificial, in special pe timpul noptii.
Sursa: Agerpres