Cercetatorii americani au conceput o noua metoda de tratare a diabetului, considerata revolutionara, dupa ce au reusit sa obtina prin clonare celule susa umane din celule tegumentare prelevate de la o pacienta in vârsta de 32 de ani. Prin aceasta reusita, oamenii de stiinta s-au apropiat si mai mult de un obiectiv considerat crucial in medicina – crearea de celule susa care se potrivesc perfect cu ADN-ul pacientului, cu scopul de a trata anumite boli, informeaza dailymail.co.uk.
Savantii din New York au folosit o tehnica de clonare pentru a obtine celule producatoare de insulina si care contin ADN-ul unei femei bolnave de diabet. Ei au utilizat celule tegumentare prelevate de la o pacienta de 32 de ani diagnosticata cu diabet de tipul 1 pentru a obtine celule susa compatibile cu ADN-ul pacientei.
Savantii sunt de parere ca aceasta tehnica ofera un material perfect din punct de vedere al potrivirii genetice ce va putea fi folosit in cursul transplanturilor. Metoda ar putea contribui in viitorul apropiat la tratarea diabetului de tipul 1, o boala diagnosticata de obicei in copilarie si care reprezinta aproximativ 5 % din totalul cazurilor de diabet din Statele Unite ale Americii.
Diabetul ucide celulele producatoare de insulina de la nivelul pancreasului. In zilele noastre, persoanele diagnosticate cu diabet de tipul 1 isi injecteaza insulina sau folosesc pompe ce administreaza subcutanat acest hormon, de care organismul are nevoie pentru a controla glicemia.
Tehnica savantilor din New York asigura material compatibil genetic pentru inlocuirea celulelor folosite la transplant, a precizat Dieter Egli de la New York Stem Cell Foundation Research Institute din New York.
Dieter Egli a fost coordonatorul acestui studiu, publicat luni in versiunea online a revistei Nature.
Sursa: Mediafax