Pielea umana adaposteste un ecosistem bacterian uimitor de bogat si diversificat, potrivit lucrarilor unor cercetatori americani, care spera ca aceste rezultate vor permite stabilirea de noi abordari pentru tratarea bolilor de epiderma.
Sanatatea pielii, una dintre primele linii de aparare impotriva infectiilor si ranilor, depinde de un echilibru delicat intre celulele care o constituie si milioanele de bacterii si alti microbi care traiesc la suprafata sa, explica acesti cercetatori, in ultimul numar al revistei Science.
Pentru a intelege mai bine acest echilibru, Institutele nationale americane de sanatate (NIH) au explorat ”microbiomul” (ansamblul genomilor bacteriilor) din epiderma umana segmentand ADN-ul tuturor micro-organismelor care si-au stabilit acolo resedinta, descoperind o diversitate nebanuita.
Pentru acest studiu, cercetatorii au prelevat esantioane de piele din 20 de locuri diferite ale corpului, de la 10 voluntari sanatosi.
Cercetatorii au studiat numerosi parametri, descoperind schimbari considerabile in numarul speciilor de bacterii in functie de localizarea lor pe corp. Localizarea pe corp este chiar primul factor al diversitatii. Cea mai mare diversitate intalnita a fost astfel constatata pe antebrate, cu o medie de 44 de specii diferite de bacterii si microbi, in timp ce cea mai scazuta (19 specii) se afla in spatele urechilor.
Alt semn al bogatiei acestui ecosistem: cercetatorii au stabilit existenta a trei tipuri de micro-medii bacteriene pe corp. Unul este numit «uleios» (intre sprancene, sub nas, in urechi…), altul «umed» (interiorul narilor, subsuori …) si ultimul «uscat» (interiorul antebratelor…).
”Munca noastra pune baze esentiale pentru cercetatorii care incearca sa dezvolte noi si mai bune strategii pentru a trata si preveni bolile de piele”, a subliniat Dr. Julia Segre, de la Institutul national de cercetare in domeniul genomului uman (NHGRI), un organism care tine de NIH. Medicii spera ca studiile lor sa ii ajute sa inteleaga ”complexitatea factorilor genetici si de mediu responsabili pentru eczeme, psoriazis, acnee, rezistenta microbiana la antibiotice si numeroase alte afectiuni ale epidermei”.
Sursa: Agerpres