Miliarde de dolari sunt cheltuite anual la nivel mondial pe carti si evenimente motivationale prin care oamenii incearca sa gaseasca metoda care sa ii faca sa se simta mai fericiti, dar unii cercetatori spun ca lucrurile nu sunt atat de simple, iar fericirea este mai mult decat o stare emotionala.
Decenii de cercetare au aratat ca sentimentul de fericire este complex, potrivit cnn.com.
De fapt, stiinta a demonstrat faptul ca oamenii care sunt fericiti traiesc mai mult si sunt mai sanatosi, dar exista metode prin care fiecare persoana poate sa isi imbunatateasca stilul de viata pentru a se simti mai fericita, indiferent de mediul in care traieste si de mostenirea genetica.
In primul rand este nevoie de o schimbare a atitudinii, mai ales in cazul pesimistilor
Un studiu al Universitatii Harvard a descoperit nu numai ca optimistii sunt mai fericiti, ci au si cu 50% mai putine riscuri de a suferi de boli cardiovasculare, infarct sau atac cerebral. O atitudine pozitiva s-ar parea ca ofera protectie fata de bolile de inima.
In cazul pesimistilor, stiinta spune ca sunt mai putin fericiti si au un risc de trei ori mai mare de a suferi de probleme cardiovasculare pe masura ce imbatranesc.
Oamenii ar trebui sa invete de la semenii loc care sunt deja fericiti
Potrivit Eurobarometrului Comisiei Europene, Danemarca este pe primul loc, in fiecare an din 1973 incoace, in ceea ce priveste nivelul de fericire al locuitorilor. Organizatia Natiunilor Unite a plasat, de asemenea, danezii pe primul loc in topul mondial al fericirii.
Speranta de viata ridicata, produsul intern brut mare si o rata scazuta a coruptiei ajuta la clasificarea vietii in aceasta tara drept fericita. Dar cnn.com relateaza ca fericirea danezilor are mai mult de-a face cu generozitatea locuitorilor acestei tari, libertatea de care se bucura privind drepturile individuale si sistemul de asistenta sociala foarte bine pus la punct, potrivit raportului ONU privind fericirea la nivel mondial (U.N. World Happiness Report).
Mai putina munca si mai mult timp pentru sine pare sa fie unul dintre factorii importanti in evaluarea starii de fericire. Din nou, Danemarca sta foarte bine la acest capitol, angajatii din aceasta tara avand foarte putine ore suplimentare. Saptamana medie de lucru in Danermarca are 33 de ore, cu doar 2% dintre danezi lucrand peste 40 de ore pe saptamana.
In plus, aproape 80% dintre mamele daneze revin la munca dupa ce nasc, dar reusesc sa mentina un echilibru intre timpul petrecut muncind si cel alaturi de familie, intalniri cu prieteni si participarea la programe si activitati in cadrul unor cluburi comunitare.
Experientele trebuie sa ocupe mai mult timp din viata
Danezii petrec mai putin timp butonandu-si dispozitivele mobile si acorda mai multa atentie experientelor personale, crearii de amintiri. Studiile au aratat ca oamenii care se concentreaza mai mult pe „a trai” experiente decat pe a avea lucruri au un nivel mai mare al satisfactiei, pe o durata mai mai lunga dupa incheierea evenimentului care a declansat starea de bine. De asemenea, experientele traite in compania altor oameni apropie indivizii unii de altii, ceea ce contribuie la cresterea sentimentului de fericire.
Relatiile sociale sunt importante in evaluarea gradului de fericire. Singuratatea a fost legata, potrivit studiilor, de grade ridicate de depresie, probleme de sanatate si stres. Existenta cel putin a unui prieten apropiat poate creste nivelul de fericire, imbunatatind si starea de sanatate.
Voluntariatul creste increderea si stima de sine
Increderea si stima de sine duc la o crestere a sentimentului de fericire. La aceasta concluzie au ajuns mai multe studii. ONU considera ca rata crescuta a voluntariatului in Danemarca este unul dintre motivele pentru care aceasta este cea mai fericita natiune din lume, cu 43% dintre locuitori participand in diverse programe de voluntariat.
A darui este preferabil lui a primi
Un studiu din 2012 a descoperit ca a darui este preferabil lui a primi, in cazul copiilor. Cercetatorii au oferit mai multe dulciuri copiilor din doua grupuri si apoi au cerut unui grup sa dea altora darurile lor. Copiii care au impartit cu altii dulciurile au prezentat semne mai accentuate ale sentimentului de fericire, sugerand ca un sacrificiu personale este pozitiv din punct de vedere emotional.
Rasul – un mijloc de crestere a sentimentului de fericire
Petrecerea unei perioade mai mari de timp razand indica un nivel mai mare al fericirii. Mai mult decat atat, rasul chiar produce fericire. In timpul rasului, nivelul hormonilor legati de stres scade, iar cel al endorfinei creste. In plus, rasul are efecte benefice si asupra inimii. Un studiu a aratat ca doar 8% dintre pacientii care au fost facuti sa rada au suferit un al doilea infarct in decurs de un an, comparativ cu 42% in cazul pacientilor care nu au ras.
De asemenea, studiile au aratat ca organismul nu face diferenta intre rasul real si cel exersat, beneficiile pentru sanatate fiind aceleasi. Cateva minute pe zi petrecute razand sunt un mod simplu si placut de a tine organismul in forma.
Sursa: Mediafax