Modificarea florei intestinale ar putea contribui la lupta impotriva obezitatii. Doua studii realizate recent, unul in Danemarca si celalalt in Franta, incearca sa demonstreze ca structura florei intestinale (microorganismele – indeosebi bacteriile – din intestine) intervine in mod esential in riscul de greutate excesiva si obezitate, scrie passionsante.be.
Rezultatele analizelor indica o mare diferenta intre persoanele obeze si cele cu greutate normala in ceea ce priveste bogatia bacteriana, in conditiile in care o diversitate redusa se asociaza cu un risc crescut de greutate excesiva si masa de grasime, cu o mai mare rezistenta la insulina (incidenta diabetului de tip 2) si de dislipidemie (colesterol, trigliceride). In cadrul grupelor de persoane studiate deficitare in bacterii proportia de obezi a atins 80%.
Cercetatorii precizeaza ca slaba diversitate de bacterii intestinale duce la dezechilibre metabolice care favorizeaza si grabesc cresterea in greutate, precum si riscul de diabet si boli cardiovasculare. Dr Beatrice Vuaille (Le Qutidien du Medecin) arata ca ‘aceste rezultate ar putea duce la elaborarea unei metode simple de determinare a tipului de flora intestinala pe care il are o persoana’, de estimare a riscului de obezitate al acesteia si de stabilire modului in care se poate interveni.
O serie de teste au fost realizate pe pacienti francezi, carora li s-a dat un regim bogat in proteine si fibre si sarac in calorii. Dupa sase saptamâni s-a constatat imbunatatirea aspectelor clinice (scaderea greutatii, a tesuturilor adipoase, a colesterolului si trigliceridelor), paralel cu imbogatirea coloniilor bacteriene initial sarace.
Prin urmare, diversificarea aporturilor alimentare apare ca un demers de baza, iar probioticele ar putea juca un rol pozitiv. Ideal ar fi sa se poata identifica de timpuriu deficitele si sa se intervina cu un tratament bine tintit, incheie passionsante.be.
Sursa: Agerpres