Vezi VIDEO
Emigrarea continua sa ramana o optiune pentru numerosi maramureseni. La fel ca la nivel national, numarul celor care aleg sa isi construiasca o viata noua intr-o alta tara este in continua crestere, mai ales ca tari precum Marea Britanie si-au deschis granitele pentru muncitorii romani. In conditiile de fata, nimeni nu stie exact cati romani pleaca si care sunt conditiile de viata in tara „adoptiva”. Tocmai de aceea, o organizatie nonguvernamentala care a deschis recent o filiala si in Baia Mare isi propune sa demareze o serie de cercetari pentru a studia migratia romanilor si pentru a afla cum pot fi ajutati acestia in tarile in care se stabilesc ulterior.
Daca in 2002, Maramuresul avea peste 510.000 de locuitori, in urma recensamantului populatiei din 2011 s-a descoperit ca numarul locuitorilor din judet a ajuns la aproape 480.000. Cercetatorii care studiaza fenomenul migratiei sustin ca populatia este in continua scadere, in conditiile in care conditiile de trai in Romania sunt tot mai grele, iar numeroase tari europene vin cu oferte de munca mult mai bine platite, in special pentru persoanele calificate.
„Nu ni se releva o migratie interna sau internationala, nu avem date clare, ci doar ca avem mai putini cu 31.000 de locuitori in 2011. Din 2014, unde restrictiile pe toate statele Uniunii Europene au fost ridicate, vom avea un exod cred ca limitat, in special a persoanelor pregatite, cum sunt medicii, inginerii”, a aratat secretarul general al Asociatiei „Institutul Pro Diaspora Romana” si reprezentantul asociatiei in regiunea de Nord Vest, Simion Belea.
Reprezentantii Asociatiei „Institutul Pro Diaspora Romana” au deschis recent o sucursala si in Baia Mare si isi propun sa formeze un nucleu de cercetare in municipiu, pentru a reusi sa adune mai multe date despre fenomenul migratiei.
„Inainte sa-i ajutam, ar trebui sa-i intelegem si sa stim exact cati sunt, unde sunt, de ce sunt acolo si din cauza asta ne-am propus sa studiem migratia si diaspora romana, pentru ca de-abia dupa aceea am putea sa ii ajutam. Noi nu avem statistici proprii, ne bazam pe tot ceea ce primim din statisticile oficiale si din cauza asta vehiculam aceleasi cifre: intre 3 si 5 milioane de romani plecati”, a spus presedintele Asociatiei „Institutul Pro Diaspora Romana”, Alexandru Codreanu.
Conform conducerii asociatiei, echipa de cercetare va monitoriza fluxul de intrari si iesiri din tara. Dupa ce vor avea o situatie clara a romanilor stabiliti in strainatate, cercetatorii din cadrul asociatiei vor sa initieze o serie de masuri prin care sa apere drepturile si interesele romanilor din afara tarii, atat a celor plecati la munca in tarile europene, cat si a celor stabiliti in urma cu mai multe generatii in tari precum Moldova, Ucraina, Albania sau Macedonia.
Sursa: Gabriela Kuhajda