Cercetatori americani de la Universitatea Tufts au creat un tesut tridimensional asemanator creierului, care functioneaza si are caracteristici structurale similare cu tesutul din creierul de sobolan, putand supravietui in laborator mai mult de doua luni.
Acest tesut cerebral ar putea oferi noi alternative pentru studierea functiei cerebrale, a bolilor, traumelor si tratamentelor cu privire la aceasta parte a corpului omenesc.
Cheia pentru a genera tesutul a fost crearea unei structuri compozite care consta din doua biomateriale cu proprietati fizice diferite: o schela spongioasa compusa din proteine de matase si un gel mai moale pe baza de colagen, au precizat cercetatorii.
Mai intai, ei au taiat schela spongioasa in forma de gogoasa si au populat-o cu neuroni de sobolan. Apoi, au umplut mijlocul gogosii cu gel pe baza de colagen, care ulterior a patruns in aceasta retea stimuland cresterea neuronilor.
In doar cateva zile, neuronii s-au grupat in porii schelei, formand retele rezistente care seamana cu circuitele complexe ale creierului de sobolan.
„Cu sistemul pe care il avem, putem urmari in esenta raspunsul tesutului la leziuni cerebrale traumatice, in timp real”, a spus profesorul David Kaplan, de la Tufts University, care a condus cercetarile pentru dezvoltarea acestui tesut.
Cel mai important este faptul ca poate fi monitorizat procesul de refacere a tesutului si ceea ce se intampla pe perioade mai lungi de timp, a adaugat Kaplan.
Cercetatorii au putut sa utilizeze modelul de tesut pentru a examina multiplele efecte cerebrale post-traumatice, inclusiv leziunile celulare, activitatea electrofiziologica si modificarile neurochimice.
De exemplu, atunci cand o greutate a fost lasata pe modelul de laborator al tesutului cerebral pentru a simula o leziune traumatica cerebrala, tesutul a lansat niveluri ridicate de glutamat, un neurotransmitator cunoscut ca fiind emis de celule dupa o leziune cerebrala, au exemplificat cercetatorii.
Tesutul traumatizat creat in laborator a mai indicat si o hiperactivitate electrica tranzitorie in concordanta cu raspunsurile posttraumatice observate in cazurile de traumatisme cerebrale reale, au mentionat acestia.
Kaplan a subliniat importanta longevitatii tesutului cerebral de laborator pentru studierea altor tulburari ale creierului.
„Faptul ca putem mentine acest tesut luni de zile in laborator inseamna ca putem incepe sa privim spre bolile neurologice in moduri in care altfel nu se putea, deoarece este nevoie de perioade mari de timp pentru a studia esenta traumelor cerebrale”, a spus el.
Anterior, oamenii de stiinta au incercat sa creasca neuroni in medii de gel 3D, dar aceste modele de tesut pe baza de gel nu traiesc mult si nu sunt robuste la nivelul functiei tesutului, mai scrie Xinhua.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres