Cercetatori din Australia si China au pus la punct un proiect de fabricare a zaharului din sorg, un produs care s-a dovedit a avea semnificative beneficii sociale, economice si de mediu pentru generatiile viitoare, scrie Asian Scientist Magazine. Proiectul, intitulat „Sorg dulce pentru zaharuri valoroase”, are ca scop producerea de zahar benefic pentru sanatate utilizand sorg dulce prin intermediul biotehnologiei.
Cercetatorul dr.Wu Luguang de la Universitatea din Queensland, Australia, a declarat ca proiectul a avut potentialul de a revitaliza industria zaharului, de a creste securitatea energetica, de a reduce emisiile cu efect de sera si de a imbunatati rezultatele in domeniul sanatatii, prin reducerea cariilor dentare si a asistentei in managementul diabetului zaharat.
„Zaharul sanatos, izomaltoza, are indici glicemici si de insulina mici, ceea ce inseamna ca atunci cand este adaugat la produsele alimentare elibereaza treptat energia pentru organism”, a spus dr. Wu, precizand ca „eliberarea lenta de energie ar putea avea o serie de beneficii pentru sanatate, inclusiv prevenirea debutului diabetului zaharat, reducerea cariilor dentare, imbunatatirea activitatii creierului si reducerea incidentei obezitatii”.
Sorgul dulce este o planta bogata in biomasa, adaptata la clima fierbinte semi-arida de la tropice, care poate produce niveluri ale zaharului echivalente cu cele ale trestiei de zahar, dar intr-un interval de timp mai scurt si utilizand mai putina apa.
Proiectul de cercetare are ca scop identificarea liniilor de elita de sorg dulce, cu o productie ridicata si stabila de zahar si de a le dezvolta ca plante care pot fi cultivate pe o scara larga, noteazaAsian Scientist Magazine.
Sursa: Agerpres