Stephen Pfann, paleograf in cadrul Universitatii Pamantul Sfant din Ierusalim, a precizat ca autorii documentarului au gresit atunci cand au identificat osemintele dintr-un osuar, ca fiind ale Mariei Magdalena, informeaza Rompres.
Produs de James Cameron, regizor american castigator al unui Oscar, documentarul a atras atentia intregii lumi, punand sub semnul intrebarii dogma crestina.
In pofida criticilor severe aduse filmului de catre numerosi oameni de stiinta, acesta a fost urmarit de peste 4 milioane de telespectatori, in momentul difuzarii sale pe Discovery Channel. In acelasi timp, o carte bazata pe aceeasi teorie, ”The Jesus Family Tomb” a ajuns pe locul sase in lista de bestseller-uri non-fictiune a New York Times.
Filmul si cartea sugereaza ca un osuar descoperit in anul 1980, in sudul Ierusalimului, contine ramasitele Mantuitorului, contrazicand astfel credinta crestina conform careia acesta a inviat si s-a ridicat la ceruri.
Dovezile autorilor filmului sunt considerate fabulatii
Autorii filmului mai sustin ca Maria Magdalena a fost ingropata in acelasi loc si ca ea si Iisus Hristos au fost casatoriti si au avut un copil. Dovada? Un osuar pe care stau scrise cuvintele ”Judah, fiul lui Iisus”.
Expertii care au participat la producerea filmului au analizat inscriptia greceasca de pe unul dintre osuare si au concluzionat ca pe acesta scrie ”Mariamene e Mara”, care ar insemna ”Maria, propovaduitoarea” sau ”Maria, stapana”.
Inainte ca filmul sa fie difuzat, Simcha Jacobovici, cel care l-a regizat, a declarat ca aceasta inscriptie este una dintre dovezile fundamentale ale teoriei sale. Numele Mariamene este foarte rar, iar in unele texte crestine se pare ca este folosit cu privire la Maria Magdalena.
Incriptia ”Mariamene” a fost interpretata gresit
Stephen Pfann a analizat la randul sau inscriptia si a publicat un articol amanuntit pe website-ul universitatii din care face parte, in care mentioneaza ca pe osuar in nici un caz nu scrie ”Mariamene”.
Inscriptia, precizeaza Pfann, este alcatuita din doua nume, scrise de doua maini diferite: primul, ”Mariame”, a fost scris in greaca, dupa care, mai tarziu, cand in sicriu au fost adaugate osemintele alte femei, un alt scrib a adaugat cuvintele ”kai Mara”, ceea ce inseamna ”si Mara”.
Potrivit cercetatorului israelian, osuarul nu contine ramasitele Mariei ”propovaduitoarea”, ci a doua femei ”Maria si Mara”.
"Mormantul pierdut al lui Iisus", un altfel de "Terminator"
”In dorinta de a spune o poveste interesanta, documentarul s-a bazat pe date eronate. James Cameron este un guru al filmelor science-fiction, iar acum a dus totul la un alt nivel, alaturi de Simcha Jacobovici. Iei putina stiinta, o aranjezi astfel incat sa socheze si obtii un alt «Terminator» sau «Life of Brian»”, scrie Pfann, in articolul sau .
Simcha Jacobovici a declarat ca toate criticile sunt bine venite si ca, in urma celor enuntate de Stephen Pfann, ”inscriptiile ar trebui reexaminate”. El a adaugat, insa, ca toti expertii care au participat la producerea documentarului au fost de acord cu faptul ca inscriptia respectiva se refera la Maria Magdalena si ca a fost realizata de aceeasi mana.
Sursa: Alex Pintea