Celebra Opera din Sydney, un edificiu cu o arhitectura indrazneata creata de danezul Joern Utzon, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO si considerata una dintre operele arhitectonice majore ale secolului al XX-lea, celebreaza a 40-a aniversare. Numerosi spectatori s-au adunat pe tarmul oceanului pentru a participa la festivitati, alaturi de o flotila de salvamari, dansatori aborigeni si un tort urias.
Compusa din trei cladiri in forma de scoica, boltite si intrepatrunse, Opera din Sydney a fost inclusa in 2007 de UNESCO in patrimoniul mondial si este considerata una dintre operele arhitecturale majore ale secolului al XX-lea.
Trei generatii de mostenitori ai arhitectului Joern Utzon au asistat la ceremonia tinuta sub un cer lipsit de nori, in decorul grandiosului port din Sydney, care ii amintea arhitectului danez de santierele navale din orasul sau natal Aalborg. Discipol al finlandezului Alvar Aalto, Joern Utzon a decedat in 2008 la varsta de 90 de ani.
Din cauza unui diferend cu autoritatile australiene, Utzon a fost nevoit sa renunte la proiect in 1966, lasandu-le lui Peter Halln, David Littlemore si Lionel Todd sarcina de a-l finaliza. Emblematici pentru „stilul de viata” din Sydney, cel mai mare oras din Australia, salvamarii, in costume de baie galbene si rosii, au debarcat pe treptele din fata Operei. Pe covorul rosu, dansatorii aborigeni si o ceremonie de purificare prin fum au precedat o serie de cantece si traditionalul „Happy Birthday” interpretat de o fanfara.
Opera din Sydney organizeaza in fiecare an 2.000 de reprezentantii si primeste anual 8,2 milioane de vizitatori. Edificiul reprezinta „o carte de vizita” a Australiei in lume, a declarat guvernatoarea statului New South Wales, Marie Bashir, al carei sot, Nicholas Shehadie, era primarul orasului Sydney atunci cand Opera a fost inaugurata, in prezenta reginei Elizabeth a II-a, pe 20 octombrie 1973.
Opera din Sydney se compune din trei corpuri de cladire care, potrivit unora, se aseamana cu panzele unor ambarcatiuni marine sau, potrivit altora, cu niste scoici. Acestea includ salile de concerte si un restaurant.
Opera din Sydney a fost intr-adevar una dintre realizarile cele mai ambitioase din epoca sa. Numeroase macarale, create special pentru acest proiect, au fost folosite pentru asamblarea acoperisului delicat al cladirii, acoperit cu peste un milion de bucati de tigla.
Notorietatea pe care Opera din Sydney o are in strainatate i-a adus insa cu regularitate si neplaceri, cladirea fiind „asaltata” si chiar degradata de grupuri de militanti. In 2003, doi opozanti ai razboiului din Irak au scris „No War” „(„Nu razboiului”) cu vopsea rosie pe cel mai inalt segment al Operei, dupa ce Australia a decis sa se alature coalitiei americano-britanice din Irak.
Sursa: Mediafax