Primarul orasului Ulmeni, Lucian Morar, a cerut Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures sa ii demita de la conducerea Grupului Scolar Industrial ”Dr. Florian Ulmeanu” din localitate pe directorul adjunct si directorul economic, Aurora Puscas, respectiv sotul ei – Lucian Puscas, pe motiv de conflict de interese. Celor doi li se imputa faptul ca patroneaza si un liceu particular – ”George Pop de Basesti” – acelasi al carui nume a devenit cunoscut in toata tara dupa cazul ”Mita la bac”. Primarul din Ulmeni a cerut si anul trecut efectuarea unor verificari la grupul scolar din Ulmeni, dar sefii ISJ nu au facut nimic si nici nu par interesati sa ia vreo decizie, chiar daca, indirect, Aurora Puscas a implicat invatamantul maramuresean in cel mai mare scandal de pana acum.
Primarul Lucian Morar a anuntat ca va face o cerere scrisa la ISJ in care va solicita ”interventia de urgenta pentru solutionarea conflictului de interese din cadrul grupului scolar industrial din Ulmeni”. El a revenit astfel cu o solicitare publica facuta anul trecut, cand, de asemenea, a aratat ca nu i se pare firesc ca directorul adjunct al unui liceu de stat sa fie implicat si intr-o ”afacere” similara, prezidand si o institutie de invatamant particulara. Conducerea inspectoratului scolar a ignorat semnalele edilului din Ulmeni, la fel cum a refuzat sa ia o pozitie impotriva reprezentantilor Liceului Particular ”George Pop de Basesti”, desi acestia s-au facut responsabili de infractiunile de coruptie descoperite de procurorii DNA.
”Practicile” folosite pentru obtinerea unei diplome de bacalaureat de la liceul particular nu au fost condamnate public de catre sefii ISJ Maramures, care, la momentul in care toata tara a vuit despre frauda de la examenul desfasurat in sesiunea iunie-iulie 2008 la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii din Sighetu Marmatiei, a tacut malc. Seful ISJ Maramures, Sandu Pocol, care acum se pregateste sa preia functia de prefect, nu a avut nimic de declarat. El a adoptat politica strutului, comportament inexplicabil pentru un manager chiar si la o institutie a statului.
Problema a revenit in actualitate pentru ca Lucian Morar a cerut sa se intre in ”normalitate” si sa se ia atitudine de catre cei care sunt la putere. Seful administratiei publice locale a aratat ca directorul adjunct al unitatii de invatamant, Aurora Puscas, si directorul economic Lucian Puscas, sot si sotie, au o afacere similara, patronand Fundatia ”Sfantul Anton de Padua”, care a infiintat liceul particular ”George Pop de Basesti”, acelasi al carui nume a figurat si in scandalul ”Mitei la bac” de anul trecut.
Primarul a mai spus ca liceul particular ”George Pop de Basesti”, infiintat de sotii Puscas, isi are sediul chiar in incinta Grupului Scolar ”Dr. Florian Ulmeanu”, unde cei doi fac parte, de asemenea, din conducere.
”Este o incompatibilitate evidenta, pe care eu am mai semnalat-o dar fara niciun rezultat, pentru ca cei doi au ramas pe mai departe in functii. Cred ca a venit momentul sa se ia o decizie in ce-i priveste. Cele doua planuri si ma refer aici la invatamantul de stat si cel particular, trebuie separate. Trebuie sa se intre intr-o stare de normalitate”, a declarat primarul Lucian Morar.
Acesta a acuzat conducerea grupului scolar de proasta gestionare a fondurilor alocate de Primaria Ulmeni si de comunicarea deficitara dintre cele doua institutii, precizand ca din aceste motive s-au pierdut bani alocati pentru reabilitarea unor cladiri destinate procesului educational.
Conducerea ISJ Maramures nu a putut fi contactata pentru declaratii, la fel cum nici Aurora Puscas nu a fost de gasit pentru a comenta acuzele care ii sunt aduse.
Primarul Lucian Morar a declarat ca nici macar el nu a reusit sa aiba un dialog cu directorul adjunct al institutiei de invatamant. ”Dialogul meu cu ei a fost inexistent. Dansii fac ce doresc”, a spus primarul din Ulmeni.
Numele directorului adjunct al grupului scolar din Ulmeni, Aurora Puscas, a aparut si in scandalul ”Mitei la bac”, instrumentat de procurorii anticoruptie clujeni, ea fiind trimisa in judecata impreuna cu alte 124 de persoane implicate in dosarul privind ”fraudarea masiva a examenului desfasurat in sesiunea iunie-iulie 2008 la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii din Sighetu Marmatiei”, la care au sustinut bacalaureatul elevi ai liceului particular patronat de aceasta. Cei 125 de inculpati sunt judecati pentru comiterea unor infractiuni de coruptie – prevazute in Legea nr. 78/2000, trafic de influenta, dare de mita, luare de mita si cumparare influenta.
In prezent, dosarul ”Mita la bac” se afla pe rol la Tribunalul Maramures, urmatorul termen de judecata fiind programat pentru data de 6 martie.
La precedenta sedinta, de la inceputul lunii februarie, s-a dispus amanarea dezbaterilor, completul de judecata acordand un ragaz avocatilor pentru ca acestia sa verifice ”toate aspectele invocate ce fac referire in mod concret la anumite probe si acte efectuate in cursul urmaririi penale, precum si in vederea pronuntarii asupra exceptiilor formulate de aparatori”, dupa cum s-a precizat in motivarea instantei.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean