Tribunalul Maramures a respins azi, 23 iulie, cererea de eliberare sub control judiciar pe care a inaintat-o instantei eleva Ileana Botici, arestata preventiv in cadrul scandalului mitei de la bacalaureatul din Sighetu Marmatiei. Ileana Botici, eleva de 36 de ani de la Liceul ”Gheorghe Pop de Basesti” – filiala Sighet, a cerut sa fie pusa in libertate, considerand masura arestarii preventive ca nefireasca. Magistratii maramureseni au considerat insa ca prin punerea ei in libertate ar putea pune in pericol mersul anchetei.
Avocatul Vasile Moldovan, cel care o reprezinta in instanta pe eleva, a declarat ca a inaintat recurs, acesta urmand sa se judece la Curtea de Apel Cluj. El a declarat ca procurorii au aratat ca eliberarea provizoriei a clientei lui, Ileana Botici, ar pune in pericol ancheta. ”S-a spus ca ar putea influenta mersul anchetei, ca ar putea face presiuni asupra martorilor, iar magistratii au tinut comt de acest lucru. Noi am declarat insa recurs pe loc”, a declarat avocatul.
”Nu se considera vinovata si spune ca si colegii ei au procedat la fel ca ea. Spre deosebire de restul elevilor, ea a fost pusa in arest”, a mai spus avocatul, care a adaugat insa ca din informatiile pe care le are toti elevii liceului particular urmeaza sa fie cercetati pentru cumparare de influenta, iar profesorii implicati in scandal sa fie acuzati pentru luare de mita.
Scandalul ”Mitei la bac” ajuns in atentia DNA Cluj la sesizarea Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, a dus la arestarea preventiva a directorului de studii de la Liceul ”Gheorghe Pop de Basesti”, Meda Leodean, precum si a elevei Ileana Botici. De asemenea, in acelasi dosar mai este cercetat si profesorul universitar Virgil Ispas, presedintele comisiei de bacalaureat de la centrul de examinare din Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighet, unde au fost testati si absolventii liceului particular.
Dosarul deschis de procurorii anticoruptie a capatat proportii. De altfel, DNA Cluj a inceput urmarirea penala impotriva tuturor celor 126 de elevi, majoritatea recunoscandu-si faptele. La sediul din Cluj, aproape zilnic sunt audiate persoane implicate in acest caz, o premiera pentru Romania, e drept nedorita.
Surse autorizate au indicat ca inca la inscrierea in liceu, elevilor de la ”George Pop de Basesti” li s-a spus ca nu au de ce sa isi faca probleme in privinta obtinerii diplomei de bacalaureat pentru ca o vor obtine oricum, singura conditie fiind plata tuturor taxelor de scolarizare.
Liceul privat, pentru a obtine autorizarea definitiva, trebuia sa obtina o promovabilitate buna la bacalaureat timp de trei ani la rand. Potrivit acelorasi surse, elevii erau racolati sa se inscrie la liceul particular tocmai cu promisiunea ca vor absolvi cursurile in orice conditii.
De la inceputul scandalului legat de acuzele de fraudare a examenului de bacalaureat de la Sighetu Marmatiei, nimeni din conducerea Liceului ”Geoorge Pop de Basesti” nu a dorit sa faca nicio declaratie. Aurora Puscas, presedintele fundatiei care patroneaza institutia de invatamant nu a fost de gasit in tot acest timp, surse autorizate indicand ca impotriva ei s-au facut doar acte premergatoare de cercetare fara sa fie pusa insa sub acuzare.
CITESTE SI:
Sursa: M.M.