77 de persoane internate la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei nu vor putea vota la alegerile europarlamentare deoarece nu au depus inscrisuri din care sa reiasa ca titularii cererilor de deplasare a urnei mobile nu sunt transportabili. Contestatia depusa in urma respingerii cererii a ajuns la Biroul Electoral Judetean, care a constatat ca decizia luata de presedintele biroului electoral al sectiei de votare nr. 91 Sighetu Marmatiei este indreptatita.
Contestatia a fost formulata de Miklos Ludovic Aranyosi, membru in sectia de votare nr. 91 Sighetu Marmatiei, reprezentant al Partidului National Liberal. In document se arata ca cererile de deplasare a urnei mobile au fost parafate de sectia in care sunt internate persoanele respective, au fost depuse in termen legal, iar azi, 25.05.2014 a fost intocmit un proces verbal de respingere a cererilor.
Examinand cererea formulata, Biroul Electoral Judetean Maramures a constatat ca
potrivit art. 47 alin. 1 din Legea 33/2007, „pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua alegerilor, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea «VOTAT» si buletine de vot – la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea”.
De asemenea, prin circulara BEC nr. 622/c din data de 07.05.2014 se arata urmatoarele: „la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2014, alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate, care in ziua de referinta sunt internati in spitale sau azile/camine de batrani si care nu au domiciliul in localitatea in care se afla sediul acestora, vor inainta cererea de a vota prin intermediul urnei speciale, insotita de acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca este netransportabil, cel mai tarziu in preziua alegerilor, la cea mai apropiata sectie de votare de sediul spitalului”.
Din dispozitiile legale mai sus enuntate reiese ca pentru aprobarea deplasarii urnei mobile trebuiesc indeplinite doua conditii, respectiv pe de o parte formularea, cel mai tarziu in preziua alegerilor, a unei cereri scrise, iar pe de alta parte, atasarea unor acte medicale din care sa reiasa ca respectiva persoana nu este transportabila.
In cazul de fata, atasat cererilor de deplasare a urnei mobile nu au fost depuse in termenul legal inscrisuri din care sa reiasa ca titularii cererilor nu sunt transportabili, sens in care solutia de respingere apare ca intemeiata.
Mai mult, adresa ulterioara, depusa tardiv azi, 25.05.2014, confirma doar faptul ca respectivele persoane sunt internate in spital, nu ca ar fi netransportabile, or, astfel cum reiese si din circulara BEC nr. 622/c din data de 07.05.2014, internarea in spital si caracterul netransportabil al titularului cererii de deplasare a urnei mobile sunt doua conditii diferite si cumulative.
In acest sens, nefiind indeplinite conditiile prevazute de lege pentru deplasarea urnei mobile, se constata ca solutia adoptata de presedinta biroului electoral al sectiei de votare nr. 91 Sighetu Marmatiei este legala si temeinica, motiv pentru care prezenta contestatie a fost respinsa.
Sursa: Emm