Reprezentantii agentiilor de turism si hotelierilor de pe litoral cer demisia Simonei Man de la conducerea Autoritatii Nationale pentru Turism, acuzand-o ca blocheaza proiecte precum emiterea voucherelor de vacanta si aplicarea impozitului forfetar, iar Man le raspunde ca de vina este birocratia.
„Este incredibil cum Simona Man nu intelege ce responsabilitate are. In ANT lucrurile merg prost, iar autoritatea duce Guvernul in ilegalitate pentru ca legea voucherelor de vacanta, desi intrata in vigoare la 1 ianuarie, nu se poate aplica. Din acest motiv hotelierii au pierderi de milioane de lei”, a declarat Alin Burcea, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
El spune ca Man refuza sa semneze diverse proiecte, acestea ramanand blocate, astfel, iar standurile Romaniei la targurile internationale de turism se aproba cu 24 de ore inaintea inceperii evenimentului.
„Cerem demisia doamnei Simona Man si il rugam pe primul ministru sa numeasca in acest post un specialist adevarat, care sa redreseze activitatea ANT”, a adaugat Burcea.
Nicolae Bucovala, care detine hotelul Tomis din Mamaia si complexul Steaua de Mare din Eforie Nord, dar conduce si patronatul hotelier Mamaia spune, la randul sau, ca emiterea vocherelor de vacanta si legea impozitului forfetar sunt blocate de catre ANT.
„Cerem si noi demisia doamnei Man. Nu semneaza nimic, iar turismul este blocat. Nu poate semna un soft de 14.000 de euro, ca sa poata fi emise voucherele de vacanta?”, a adaugat Bucovala.
El a mai spus ca nu il intereseaza ca sefa ANT, care conduce si PP-DD, sa „planga la mormantul lui Dan Diaconescu”, ci sa se ocupe de impozitul forfetar si de celelalte proiecte din turism incepute de predecesorii ei.
„Nu e mare lucru sa semnezi, cand ai totul pe masa. Doamna Man este numita acolo ca sa rezolve problemele industriei de turism, iar daca n-o poate face, sa plece”, a completat el.
Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) spune ca, desi patronatelor li s-au dat asigurari ca se lucreaza la legea voucherelor, aceasta inca nu se poate aplica.
„In aceste conditii, ultimul termen care nu s-a dat pentru emiterea primului voucher a fost 15 martie. Pe 16 martie, daca nu va functiona legea, comitetul director al FPTR a hotarat sa inainteze o plangere penala impotriva institutiilor care blocheaza aplicarea acestei legi”, a afirmat el.
Raducan a aratat ca in iunie anul trecut legea tichetelor de vacanta a fost modificata, iar acestea au fost transformate in vouchere de vacanta, care ar fi urmat sa fie emise electronic de catre ANT de la 1 iulie 2014. Din acel moment, a fost interzisa emiterea de tichete de vacanta sau acordarea de prime, statul intentionand sa stimuleze acordarea de vouchere.
La solicitarea sindicatelor, spune Raducan, atat interdictia, cat si emiterea de vouchere au fost amanate pentru 1 ianuarie 2015. Dupa aceasta data, statul permite ca atat firmele private, cat si institutiile publice, regiile autonome, societatile si companiile nationale sa acorde angajatilor vouchere de vacanta in valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumparate pachete de servicii in unitati de turism autorizate din tara.
Cu toate acestea, nici dupa 1 ianuarie ANT nu a emis aceste vouchere, ceea ce a provocat un blocaj in piata.
Contactata de MEDIAFAX, Simona Man a raspuns ca acuzatiile care i se aduc sunt „rautati” carora nu le vede sensul.
„Eu sunt aici facand parte din echipa lui Victor Ponta si imi doresc ca turismul sa poata puncta pozitiv si Victor Ponta sa fie multumit de prestatia mea. Nu nu fac politica la ANT, ci administratie”, a spus ea.
Man a explicat ca „degringolada” din institutie a fost cauzata de o eroare de sistem care a facut ca din bugetul institutiei sa fie taiat ultimul zero, acesta scazand astfel de zece ori.
„Avand aceasta suma mult mai mica nu am putit sa facem achizitii. Am facut eforturi mari pana am reusit sa reintregim suma. Tot bugetul ne-a impiedicat si in legatura cu voucherele de vacanta, pentru care am depus normele de aplicare la ministerele care trebuie sa le avizeze, dar subt blocate pe parcurs. Sunt proceduri demarate de ANT si incetinite de birocratie, dar mi-as dori foarte mult ca voucherele sa poata fi emise pana pe 15 martie”, a adaugat sefa ANT.
Intr-un comunicat transmis vineri, Man a declarat ca ANT a elaborat normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta si ca acestea sunt „pe circuitul interministerial de avizare”, urmand ca autoritatea sa achizitioneze softul specializat dupa aprobarea normelor.
„Invitam societatile cu expertiza in gestionarea de softuri specializate sa urmareasca site-ul www.turism.gov.ro , unde, in mod transparent, vor fi publicate toate informatiile cu privire la stadiul procedurii de achizitie a sistemului de emitere, gestionare si utilizare a voucherelor de vacanta”, a spus Man.
Pe hotelieri ii intereseaza mai putin explicatiile, cat sa se rezolve problemele urgente, crede Ciprian Constantinescu, presedintele patronatului Marea Neagra, care include hoteluri si agenti economici si sudul litoralului, si director general al hotelurilor Delta din Jupiter si California din Cap Aurora.
El da ca exemplu cele doua proiecte blocate – legea voucherelor de vacanta si impozitul forfetar.
„De ce nu vrea statul sa incaseze bani de la noi? Mi se pare neseriozitate totala din partea celor de la ANT„, a spus Constantinescu.
Nici Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronatelor din Turismul Balnear (OPTBR) nu este multumit de activitatea autoritatii din turism.
„N-ai cum sa fii multumit de activitatea ANT, pentru ca este destul de slabuta. Lucrurile merg incet”, a aratat el.
ANT este ca si inexistent, crede, la randul sau, Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) si unul dintre cei mai mari hotelieri din tara.
„In trecut, in lipsa unui presedinte al ANT, se implica in decizii vicepresedintele Mirela Matichescu, care a fost trecuta acum pe linie moarta. De cand s-a reintregit conducerea autoritatii, activitatea ANT este ca si inexistenta. Eu nu stiu de ce au numit-o pe doamna Man in aceasta functie si nici nu pot sa cer Guvernului demiterea ei, insa pot sa spun ca prezenta ANT este zero”, a mai spus Enache.
Premierul Victor Ponta a numit-o in noiembrie, anul trecut, pe Simona-Allice Man, presedintele Partidului Poporului-Dan Diaconescu (PPDD) la conducerea Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), cu rang de secretar de stat.
Postul de presedinte al ANT era vacant de doua luni, de cand Razvan Filipescu a demisionat de la conducerea institutiei.
ANT se afla in subordinea Ministerului Economiei.
Sursa: Mediafax