Cel mai mare si mai puternic accelerator de particule din lume Large Hadron Collider (LHC) de langa Geneva si-a reluat marti coliziunile de protoni, noua etapa de repornire progresiva dupa o oprire de doi ani, a anuntat Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN), informeaza AFP.
Coliziuni cu consum redus de energie au fost efectuate marti dimineata, a indicat CERN intr-o declaratie, aceasta fiind o etapa de tranzitie spre coliziunile de 13 TeV (tera-electroni-volti) care constituie obiectivul acestei a doua etape operationale.
Activitatea la Large Hadron Collider, un inel subteran creat la granita franco-elvetiana, aproape de Geneva, a fost reluata la inceputul lunii aprilie si va fi sporita treptat pentru a ajunge la potentialul sau maxim, precizeaza AFP.
Energia coliziunilor dintre protoni va atinge maximum 13 TeV, o putere niciodata atinsa pana acum in instalatii create de oamenii de stiinta, va fi aproape dubla fata de energia produsa in prima faza de operare.
Complexul LHC include un tunel sub forma de inel in lungime de 27 de kilometri in care miliarde de protoni se ciocnesc cu o o viteza apropiata de viteza luminii. Imediat dupa ciocnire, particulele se rup in elemente constituente mai mici. Una dintre particulele care pot fi generate la aceste energii inalte este bosonul Higgs, o particula fundamentala care a fost prezisa teoretic inca din anul 1964, insa existenta sa a fost dovedita stiintific abia in urma cu trei ani.
Bosonul Higgs este considerat de fizicieni drept cheia de bolta a structurii fundamentale a materiei, particula elementara care confera masa celorlalte particule elementare, conform teoriei Modelului Standard. Bosonul Higgs poate rezulta din coliziunea a doi protoni de inalta energie, insa are o viata foarte scurta, dupa care se dezintegreaza in alte particule, ceea ce face dificila dovedirea existentei sale.
La inceputul anului 2013, dupa trei ani de functionare, Large Hadron Collider (LHC) a fost oprit si sute de ingineri si tehnicieni au petrecut aproximativ doi ani pregatind acceleratorul pentru a rula la o energie de ciocnire de 13 TeV, aproape dubla fata de energia de ciocnire a primului ciclu de functionare al acceleratorului. De la lansarea initiala din 2008, cercetatorii CERN de la Geneva au folosit acceleratorul de particule pentru a ciocni protonii accelerati pana la o viteza apropiata de viteza luminii.
Repornirea LHC provoaca emotie in cadrul comunitatii stiintifice. Acceleratorul a permis deja in prima sa faza de functionare confirmarea existentei bosonului Higgs.
Cercetatorii spera dezlegarea unor mistere ale universului in a doua faza operationala a acestei instalatii unice. In cadrul proiectului, fizicienii ar putea identifica in viitor materia intunecata care constituie cea mai mare parte din masa Universului.
Colaborarea internationala din cadrul LHC implica aproximativ 10.000 de oameni de stiinta din 113 tari.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres