Zilnic, la Serviciul de Evaluare Complexa a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) Maramures, sunt evaluate intre 60 si 80 de persoane pentru a fi incadrate intr-un grad de handicap. In urma certificatului obtinut, posesorii au o serie de facilitati: scutiri de la plata chiriei (in cazul locuintelor sociale), de impozite pe salarii, cladiri, terenuri etc.
Persoanele care se prezinta pentru evaluarea medicala in vederea incadrarii in grad de handicap trebuie sa aiba in dosar urmatoarele documente:
– cerere tip de evaluare complexa, pe care o poate obtine de la sediul directiei, din strada Dr. Victor Babes nr. 54
– copie dupa actul de identitiate
– documente medicale care atesta boala de care sufera: poate fi referat de la medicul specialist, iesire din spital etc.
– o scrisoare medicala pe care o obtine de la medicul de familie
– ancheta sociala pe care o efectueaza Serviciul Public de Asistenta Sociala
Odata obtinute, documentele sunt depuse la primaria de care apartin ori direct la sediul DGASPC din Baia Mare, strada Dr. Victor Babes nr. 54. Urmeaza programarea la evaluare, care se face la Serviciul de Evaluare Complexa.
„Persoana este evaluata din punct de vedere medical, psihologic si social, iar in urma evaluarii se emite un raport complex cu propunere de incadrare in grad de handicap”, a declarat directorul general adjunct al DGASPC, Dorina Toma.
Dosarul este transmis apoi la Comisia de Evaluare care, in baza documentelor si a evaluarii, va decide incadrarea in grad de handicap. Directorul adjunct a mai precizat ca, daca pana de curand dupa evaluare persoana trebuia sa se prezinte in fata comisiei, de la 1 noiembrie, comisia de evaluare va face incadrarea in grad fara a mai fi necesara prezenta bolnavilor in fata comisiei.
„Am incercat sa reducem cat de mult efortul si drumurile pe care trebuie sa le faca bolnavii. Daca inainte trebuiau sa vina o data la evaluare, apoi la comisie si apoi pentru a-si ridica certificatul, acum trebuie sa se prezinte doar la evaluare”, a mai spus Dorina Toma. Potrivit acesteia, in urma acestei modificari, s-a redus atat timpul de asteptare a bolnavilor, cat si efortul acestora.
Pentru a se evita aglomeratia, bolnavii primesc numere de ordine, iar cei care nu se pot deplasa sunt evaluati la domiciliu.
Sursa: Angela Sabau