Indiferent daca autoritatile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internationali, bancile grecesti vor avea nevoie de recapitalizare iar Banca Centrala Europeana va continua sa joace un rol important in calitate de creditor si furnizor de lichiditate, se arata intr-un raport publicat vineri de agentia de evaluare financiara Moody’s.
Grecia a solicitat miercuri in mod oficial un nou program de asistenta, pe trei ani, din partea Mecanismului European de Stabilitate. Propunerea Greciei a fost analizata sambata de ministrii de Finante din zona euro, care au decis sa reia discutiile duminica dimineata, dupa ce au fost suspendate in lipsa unui consens.
‘Indiferent daca va exista un acord politic cu privire la Grecia in acest weekend, credem ca riscurile de implementare vor ramane ridicate iar conditiile in care va fi furnizata finantarea externa vor fi greu de absorbit din cauza provocarilor politice si sociale din Grecia’ se arata in raportul Moody’s.
Agentia de evaluare estimeaza de asemenea ca bancile grecesti isi vor epuiza resursele de lichiditate in cateva zile si vor ramane fara depozite pana duminica din cauza retragerilor de fonduri. Moody’s sustine ca finantare oferita de Eurosistem pentru bancile grecesti (126 de miliarde de euro) depaseste in prezent nivelul depozitelor private (120 miliarde de euro), ceea ce inseamna ca sistemul financiar grec este aproape in intregime sustinut de lichiditatile oferite in sistem de urgenta de BCE, ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la solvabilitatea bancilor grecesti. In plus, chiar si cu un nou program, Moody’s se asteapta la o deteriorare semnificativa a calitatii activelor bancilor grecesti, ceea ce inseamna ca vor avea nevoie de recapitalizare.
La inceputul acestei luni, Moody’s a retrogradat de la ‘Caa2’ la ‘Caa3″ ratingul suveran al Greciei — prima tara dezvoltata care intra oficial in incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International.
Sursa: Agerpres