În timp ce toată Europa se află în carantină din cauza pandemiei de COVID-19, Belarus reprezintă excepția continentului, ignorând avertismentele Organizației Mondiale a Sănătății. În fostul stat sovietic, viața continuă ca înainte: încă se joacă fotbal, restaurantele au rămas deschise, iar adunările cu mii de oameni sunt permise.
Președintele țării, Alexander Lukashenko, a catalogat criza provocată de coronavirus o ”psihoză” și a îndemnat populația să ”se trateze cu vodcă”. Liderul de la Minsk a insistat că panica e mai periculoasă decât COVID-19, că închiderea granițelor este ”o prostie” și le-a cerut cetățenilor să meargă la muncă.
Coronavirus | Președintele vorbește despre ”psihoză”, sportivii nu mai au bani
În campionatul național de fotbal din Belarus, meciurile din acest weekend s-au disputat cu mii de oameni în tribune. Pe 28 martie, 1.000 de suporteri au fost prezenți la derby-ul orașului Minsk, dintre FC și Dinamo, 3-2 pentru gazde. Fanii s-au înghesuit și la meciul dintre Slavia Mozyr și BATE Borisov, fostă participantă în Liga Campionilor, scor 2-1.
Sub protecția anonimatului, un jucător din campionat a explicat de ce acceptă sportivii să intre pe teren în contextul pandemiei. ”De multe ori, primele de meci sunt mai mari decât salariile lunare fixe, în medie de o mie de dolari. Jucătorii contează pe aceste sume”, a spus fotbalistul, citat de publicația L’Equipe.
„Unii nu-și pot gestiona banii și rămân fără ei la o săptămână de la plată. Nu mai vorbim despre alcool. Când ai o asemenea mentalitate, chiar dacă ți se spune că te așteaptă moartea afară…”, a adăugat acesta.
Belarus | ”Oamenii bolnavi oricum nu vin la stadion!”
Suporterii care au umplut stadionul la meciul dintre FC Minsk și Dinamo Minsk au explicat că nu se tem de COVID-19.
”Chiar dacă am venit aici, încercăm să ne izolăm. Am venit cu mașina, ne-am spălat de zece ori pe mâini”, a povestit Igor, unul dintre fanii veniți să vadă partida. ”Oamenii bolnavi oricum nu vin la stadion”, a zis Lioudmila, o profesoară de 55 de ani.
Purtătorul de cuvânt al Federației a asigurat pe toată lumea că măsurile recomandate de Ministerul Sănătății au fost respectate întocmai. În ciuda aparentei relaxări a populației, televiziunile din Belarus au început să vorbească despre pandemie, insistând totuși că o carantină totală nu este soluția.
Până pe 29 martie, Belarus a raportat 94 de cazuri de infectări cu COVID-19. Totodată, autoritățile au anunțat că 32 de persoane și-au revenit complet după boală.